Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στηρίζουν το πολυνομοσχέδιο που μετατρέπει τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
(ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΜΕ)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Γ.Σ. ΠΟΕΔΗΝ 14/1/2011


ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στηρίζουν το πολυνομοσχέδιο που μετατρέπει τα νοσοκομεία και τα πολυιατρεία του ΙΚΑ σε επιχειρήσεις


Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ (14/1/2011), οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπερασπιστούν την πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας – πρόνοιας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Υπερασπίστηκαν το Πολυνομοσχέδιο για την Υγεία, δηλώνοντας ότι «κινείται σε θετική κατεύθυνση», διατυπώνοντας αντιρρήσεις σε επιμέρους πλευρές. Άλλωστε, είναι θέση των παρατάξεων τους ότι τα νοσοκομεία πρέπει να λειτουργούν ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες, πρόταση που έρχεται τώρα να υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ δεν είπαν για το κλείσιμο 59 περιφερειακών υπηρεσιών υγείας του ΙΚΑ. Υποστήριξαν ακόμα και τα κυβερνητικά σχέδια για την συρρίκνωση – κλείσιμο νοσοκομείων, που τα ονόμασαν «αλλαγή χαρακτήρα υπηρεσιών».
Την ίδια ώρα, που οι ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και οι συνταξιοδοτήσεις υγειονομικών - για να προλάβουν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδτότησης - ξεπερνούν τις 6.500 μόνο 2010, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ έδωσαν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για την πρόσληψη 2900 περίπου εργαζομένων. Προσλήψεις, που δεν καλύπτουν ούτε τις μισές συνταξιοδοτήσεις – και είναι σταγόνα στο ωκεανό των ελλείψεων προσωπικού.
ΣΤΗΡΊΖΟΥΝ πλήρως τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι δήθεν αντιμετωπίζει τις σπατάλες και τη διαφθορά. Την ίδια ώρα, που η κυβέρνηση μειώνει την κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων και τις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων, φροντίζει να εξασφαλιστούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ρυθμίζει την εξόφληση των υπερτιμολογημένων προμηθειών των 5 δισ. ευρώ στους προμηθευτές. Επιδοτεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες με 17 δις ευρώ με τον ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο. Δίνει νέο πακέτο 25 δις ευρώ στις τράπεζες.
Αρνήθηκαν να βγάλουν έστω και μία ανακοίνωση στήριξης του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και την αύξηση των εισιτηρίων. Δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά άλλωστε, αφού στηρίζουν το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και «διεκδικούν» σα λάφυρο, να έρθουν στα νοσοκομεία οι εργαζόμενοι από αυτές τις επιχειρήσεις.
Έριξαν πάλι την χολή τους ενάντια στο δικαίωμα των συμβασιούχων να διεκδικούν την μονιμοποίηση τους, αλλά υποκριτικά δήλωσαν ότι συμμετέχουν στην 4ωρη στάση εργασίας για την «στήριξη» των συμβασιούχων στις 20 Γενάρη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκλεγμένος της Πρωτοβουλίας Υγειονομικών, που στηρίζεται από τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνάντηση μάλιστα που υπήρξε με τον Υπουργό Υγείας η ΠΑΣΚΕ είχε προτείνει να μην είναι για 24 μήνες οι συμβάσεις των νοσηλευτών με τη νέα προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά για 18 μήνες, για να μην μπορούν να διεκδικήσουν τη μονιμοποίηση τους. Η πρόταση αυτή βρήκε την αποδοχή και της ΔΑΚΕ και της Πρωτοβουλίας Υγειονομικών.
Η ΠΑΣΚΕ δήλωσε ότι συμφωνεί με τα διόδια στις εθνικές οδούς χαρακτηρίζοντας ότι είναι θέατρο όσοι κατεβάζουν τις μπάρες στα διόδια και κατηγόρησε όσους αντιστέκονται στην πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, προχωρώντας σε συμβολικούς αποκλεισμούς ταμείων των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων. Η υποκρισία συνεχίστηκε με την πρόταση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ) για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια.
Μαζί, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ υπερασπίστηκαν την πολιτική της κυβέρνησης για το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων», που οδηγεί στο ξεκλήρισμα χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων και μικρομεσαίων επαγγελματιών και ανοίγει τον δρόμο για την μονοπώληση των κλάδων αυτών από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν δίνει ακόμη περισσότερες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους μεγάλους επιχειρηματίες και γιατί καθυστερεί στην υλοποίηση του Μνημονίου.
Ο συνδικαλιστής της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ εξέφρασε την αντίθεση του στο πολυνομοσχέδιο, αλλά από τη σκοπιά της στήριξης του δημόσιου επιχειρηματοποιημένου δημόσιου τομέα. Δεν πρότεινε απεργιακή κινητοποίηση, παρά μόνο μια παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών στο Υπουργείο Υγείας, όταν το νομοσχέδιο έρθει στη βουλή. Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ αποδέχεται την συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας και ότι ο δημόσιος τομέας υγείας πρέπει να δρα ανταγωνιστικά προς τον ιδιωτικό τομέα. Συνεχίζουν να καλλιεργούν αυταπάτες ότι η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ μπορεί να διορθωθεί. Σκόπιμα – για να καλύψουν την πολιτική συνεργασία τους με τον δικομματικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό - κρύβουν ότι οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συνειδητά υποστηρίζουν την πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων.

Η πρόταση μας που καταψηφίστηκε από τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ήταν η εξής:




Να αποσυρθεί άμεσα το αντιλαϊκό νομοσχέδιο για την Υγεία - Πρόνοιας.
Να γίνουν παντού γενικές συνελεύσεις των σωματείων, περιφερειακές συσκέψεις. Κοινές συσκέψεις σε κάθε νομό, με μαζικές λαϊκές οργανώσεις, σωματεία του ιδιωτικού τομέα, συλλόγων γυναικών, οργανώσεις της νεολαίας, αγροτών για κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες πχ, κλεισίματα στα ταμεία των νοσοκομείων και των ΚΥ, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες στα πολυατρεία του ΙΚΑ.
Να προκηρυχθεί άμεσα 24ωρη Πανελλαδική προειδοποιητική απεργία, συγκέντρωση και συλλαλητήριο στην Αθήνα για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
Απεργία στις 10 Φλεβάρη, ενάντια συνολικά στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις επιχειρηματικές συμβάσεις, τις απολύσεις εργαζομένων, τις ανατιμήσεις, τις μειώσεις στους μισθούς κλπ.


ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν, ενιαίο και καθολικό Σύστημα υγείας και πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια. Το πρωτοβάθμιο επίπεδο υγείας να λειτουργεί με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας, τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του. Να αναπτύσσεται σε κάθε χωριό, πόλη και Δήμο, με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά, επιδημιολογικά κ.ά., σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες.
Να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στο κλάδο υγείας, κάθε είδους πληρωμή των ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων υγείας.
Κανένα πολυατρείο, του ΙΚΑ να μην κλείσει. Να στελεχωθούν με προσωπικό και να ενταχθούν στα Κέντρα Υγείας στα πλαίσια του κρατικού δημόσιου συστήματος υγείας. Άμεσες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών κλπ για πλήρη κάλυψη των αναγκών. Κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - επικουρικών στο ΙΚΑ, τα δημόσια νοσοκομεία κλπ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία μείωση δημόσιων κρεβατιών, δημόσιων υπηρεσιών στα πλαίσια των συγχωνεύσεων και καταργήσεων νοσοκομείων. Να περάσουν στο δημόσιο σύστημα υγείας οι υπηρεσίες υγείας όλων των ταμείων.
Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, 5ήμερο 6ωρο και μία εφημερία το πολύ την εβδομάδα. Αυξήσεις στους μισθούς, 1700€, για τον νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο και 1800€ για τον επιμελητή Β. 1400€ για όλους τους εργαζόμενους.
Να χαρακτηριστούν οι χώροι εργασίας ανθυγιεινοί και να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα ΒΑΕ.
Μείωση της αναμονής για την ειδικότητα. Έως ότου μηδενιστεί, ο χρόνος αυτός να είναι συντάξιμος, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού.
Αποκλειστικά δημόσια, καθολική ασφάλιση. Χρηματοδότηση του κλάδου σύνταξης κατά 1/3 από τους αυτοαπασχολούμενους και 2/3 από το κράτος. Σύνταξη στα 60 και τα 55 χρόνια αντίστοιχα στους άντρες και τις γυναίκες. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας για όλους. Βιβλιάριο υγείας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμιά πληρωμή και συμμετοχή για φάρμακα, εξετάσεις, νοσήλια.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου