Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Στη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα


Στις 8 Γενάρη του 1991 ο αγωνιστής Νίκος Τεμπονέρας δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από παρακρατική, φασιστική ομάδα σε κατειλημμένο σχολικό συγκρότημα της Πάτρας.
Μέλος του ΕΑΜ (Εργατικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο), μαθηματικός, 38 ετών, αγωνιστής εκπαιδευτικός.
Κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Κοντογιαννόπουλου παρουσιάζονται έξω από κατειλημμένο σχολείο ο Γιάννης Καλαμπόκας, που τότε ήταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, μαζί με γνωστούς κρανοφόρους τραμπούκους.


Ο αγωνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας έφτασε εκεί για να καθησυχάσει τα παιδιά που ήταν τρομοκρατημένα από την επίθεση των φασιστοειδών.
Βρέθηκε αντιμέτωπος με πάνω από 20 άτομα. Δολοφονείται εν ψυχρώ από τον Καλαμπόκα και τη συμμορία του αφού δέχθηκε χτύπημα με λοστό στο κεφάλι.
Από τότε η ηρωική μορφή του Νίκου Τεμπονέρα ανυψώθηκε σε διαχρονικό σύμβολο της πάλης των φοιτητών-μαθητών κατά των αντιδραστικών μέτρων στην Παιδεία και σε σύμβολο της πάλης της νεολαίας κατά της φασιστικής Δεξιάς.


Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, διοργανώνει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από την δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.


Την ημέρα αυτή και για την διευκόλυνση συμμετοχής στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00 για την πρωινή βάρδια και από τις 14:00 έως 17:00 για την απογευματινή. Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα διοργάνωσης συλλαλητηρίων και σε άλλες πόλεις.


Στην Αθήνα, οι εκπαιδευτικοί θα συγκεντρωθούν στις 12:30 στα Προπύλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου