Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

Ρεύμα φτηνό για όλο το λαό


Επίκαιρη Ερώτηση του Κομμουνιστικού Κόμματος για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ

Τις κυβερνητικές αποφάσεις για τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα καταγγέλλει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και με την οποία ζητά τη γενναία μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τη λαϊκή κατανάλωση. Στην Ερώτηση, που υπογράφει ο Γιώργος Μαυρίκος και απευθύνεται στην υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σημειώνεται:
«Η εξαγγελθείσα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, αποτελεί πρόκληση από τη στιγμή που επιβαρύνονται ιδιαίτερα, μέσα από τις υπέρογκες αυξήσεις τα οικιακά τιμολόγια χαμηλής κατανάλωσης και το αγροτικό ρεύμα, ενώ αντίθετα μειώνονται τα τιμολόγια υψηλής κατανάλωσης.


Η πρόκληση αυτή αποκτά σκανδαλώδεις διαστάσεις από το γεγονός ότι αυτή συμβαδίζει με την υψηλή κερδοφορία της ΔΕΗ ΑΕ. Τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης για το 2009 ανήλθαν στα 693,3 εκατ. ευρώ, ενώ στο 9μηνο του 2010 αυτά ανέρχονταν στα 520,2 εκατ. ευρώ.


Οι αυξήσεις αυτές σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, την αύξηση του ΦΠΑ και τις απανωτές αυξήσεις των τιμών εμπορευμάτων και υπηρεσιών οδηγούν στη ραγδαία επιδείνωση της θέσης της λαϊκής οικογένειας.


Αποτελούν μέρος του συνολικότερου σχεδιασμού για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και η μείωση των μισθών των εργαζόμενων στη ΔΕΗ, η παράδοση στους ιδιώτες λιγνιτικών αποθεμάτων και η πολύμορφη κρατική στήριξη των επενδυτών της "πράσινης ενέργειας". Στοχεύουν στη διευκόλυνση των εγχώριων και αλλοδαπών επιχειρηματικών ομίλων για να εισέλθουν χωρίς εμπόδια και να εκμεταλλευτούν την εγχώρια αγορά ενέργειας με την ταυτόχρονη διασφάλιση της κερδοφορίας τους.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός εάν η κυβέρνηση προτίθεται:
Να διασφαλίσει και πώς την παροχή ρεύματος στα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς;
Να προχωρήσει σε γενναία μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τη λαϊκή κατανάλωση, σε κατάργηση του ΦΠΑ και του πράσινου τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ);».
( Από τον ριζοσπάστη )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου