Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η ρευστότητα του ΙΚΑ και τα περιουσιακά τους στοιχεία


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ : Η ρευστότητα του ΙΚΑ και τα περιουσιακά τους στοιχεία  
01/02/11


Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης


Ως γνωστόν στο ΙΚΑ ασφαλίζονται εκατομμύρια εργαζόμενοι. Εξαιτίας των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διαχρονικά ο μόχθος των εργαζομένων, δηλ. οι εισφορές που έχουν καταβληθεί έχουν λεηλατηθεί είτε με την εισφοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου είτε με την κλοπή των αποθεματικών του από το κράτος για να καλύψει διάφορα ελλείμματα καθώς και να προσφέρει προνόμια στην πλουτοκρατία. Με τους αντιασφαλιστικούς νόμους ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχουν αυξηθεί τα όρια συνταξιοδότησης κατακόρυφα έχουν μειωθεί δραματικά οι συντάξεις έχουν συρρικνωθεί δραστικά οι ιατροφαρμακευτικές παροχές. Και έπεται συνέχεια.


Σ' όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η συνεχής οικονομική αιμορραγία γενικότερα των ασφαλιστικών ταμείων και ειδικά του ΙΚΑ η οποία θέτει σε άμεσο κίνδυνο την παροχή ακόμη και αυτών των πενιχρών συντάξεων και άλλων παροχών. Η αγωνία που έχουν οι εργαζόμενοι συνδέεται και με το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των αποθεματικών των ταμείων «τζογάρεται» στο χρηματιστήριο περίπου από το 1999, με την ευθύνη και τη συναίνεση όλων των κομμάτων πλην του ΚΚΕ, από τότε κανένας αρμόδιος δεν έχει λογοδοτήσει τι έχει συμβεί μ' αυτά τα χρήματα. Συνεχώς υπάρχουν καταγγελίες από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και άλλους παράγοντες ότι οι απώλειες που καταγράφονται ανέρχονται σε δισεκατομμύρια.


Η ανεργία η οποία συνεχώς αυξάνεται έχει πλήξει σφόδρα τα έσοδα του ΙΚΑ με βάση τις προβλέψεις η κατάσταση θα επιδεινωθεί άρα η εξέλιξη αυτή και μόνο πριονίζει τραγικές συνέπειες για τις κατακτήσεις των εργαζόμενων που έχουν απομείνει.


Οι νόμοι που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και το πρόσφατο τερατούργημα που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις ενθάρρυναν την πλουτοκρατία να προχωρήσει σε γενικευμένες μειώσεις μισθών και σε παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, πράγμα που είναι ευθέως ανάλογο με τη μείωση των εσόδων του ΙΚΑ.


Είναι γνωστό επίσης ότι λόγω αυτής της κατάστασης το ΙΚΑ δανείζεται εκατομμύρια ευρώ με διάφορους τρόπους με τα γνωστά ληστρικά επιτόκια των αρπαχτικών των τραπεζών.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει στοιχεία για το τι έχει συμβεί με τα δισεκατομμύρια ευρώ των εργαζόμενων που έχουν «τζογαριστεί» σκανδαλωδώς στο χρηματιστήριο από το 1999 και αν σκοπεύει να το πράξει στο άμεσο χρονικό διάστημα.


Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για τις τεράστιες απώλειες που υφίστανται τα ταμεία εξαιτίας της ανεργίας, των γενικευμένων μειώσεων μισθών και της επέκτασης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.






Ο βουλευτής


Γιώργος Μαυρίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου