Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι...

Δόθηκε χτες για διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με επιμέρους διατάξεις για ασφαλιστικά ζητήματα, μέσα από το οποίο υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα βελτιώσει τους εισπρακτικούς μηχανισμούς των Ταμείων, προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην πράξη, με το πρόσχημα αυτό ανοίγει ο δρόμος για νέες περικοπές στις συντάξεις και ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, αφού η κυβέρνηση εκ των προτέρων περιέκοψε για το 2014 κατά 2,1 δισ. ευρώ τη χρηματοδότηση των Ταμείων. Πέραν των διατάξεων για τους ελέγχους και την υποβολή των ΑΠΔ, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει:
Με το άρθρο 2, η κυβέρνηση υποτίθεται ότι δίνει τη δυνατότητα για συνταξιοδότηση και των αγροτών στο 62ο έτος, υπό την προϋπόθεση βέβαια των 40 ετών ασφάλισης. Στην πράξη, η «ρύθμιση» αυτή δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, αφού οι αγρότες κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ μετά το 1987. Συνεπώς, ο όρος του νομοσχεδίου «40 έτη ασφάλισης με καταβολή ασφαλιστικών εισφορών», σημαίνει ότι η διάταξη θα ισχύσει για αυτούς που θα βγούνε στη σύνταξη μετά το ...2028! Αρα, η δήθεν «βελτίωση» που έκανε το υπουργείο, και ενώ πέρυσι αύξησε στα 67 το γενικό όριο συνταξιοδότησης και για τους αγρότες, αποδεικνύεται κάλπικη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου