Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Διαρκές μνημόνιο σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης

Η κυβέρνηση, με δούρειο ίππο τις αναλογιστικές μελέτες, εξαπολύει νέα σαρωτική επέλαση εναντίον των εναπομεινάντων ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα, καταργούν οριστικά τη 13η και 14η σύνταξη και ανοίγουν το δρόμο για την κατάργηση του επιδόματος των 800 ευρώ που τις αντικατέστησαν από το Μάρτη του 2010.
Μειώνεται η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη από το 2011 έως το 2013 από 11% - 18% αντίστοιχα.
Οι απώλειες για τις συντάξεις σε σχέση με την περίοδο πριν την εφαρμογή του ν. 3863, που ψηφίστηκε τον Ιούνη του 2010, μέχρι το 2013 θα φτάσουν το 20%. Το 2015 θα είναι 27% και έπεται συνέχεια.
Μέσα στο 2011 θα ανακοινωθούν οι μειώσει των επικουρικών συντάξεων τουλάχιστον 20%, αφού στο όνομα της βιωσιμότητας των Ταμείων θα γίνουν εκτεταμένες περικοπές.
Μέσα στο 2011 θα προαναγγελθούν οι περικοπές αναπηρικών συντάξεων από το 14,5% του συνόλου που αποτελούν σήμερα στο 8,5% μέχρι το 2020.
Η ταμειακή ρευστότητα του ΙΚΑ απειλείται εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για την παροχή συντάξεων και ιατροφαρμακευτικών παροχών. Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι:
Οι οφειλές προς το ΙΚΑ, κράτους και μεγαλοεπιχειρηματιών ξεπερνούν τα 8,5 δις.
Οι οφειλές του ΙΚΑ προς τους Οργανισμούς ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ είναι περίπου 9 δις ευρώ.
Οι γενικευμένες μειώσεις μισθών και η εκτεταμένη εφαρμογή ελαστικών εργασιακών σχέσεων έχει μειώσει κατακόρυφα τη ροή εισφορών προς τα ταμεία του ΙΚΑ.
Η ανεργία, που βρίσκεται περίπου στο 14%, και η ανασφάλιστη εργασία, που βρίσκεται περίπου στο 25% επί του συνόλου των μισθωτών.
Τα δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθούν ελλείμματα που προκαλούν κράτος και εργοδοσία, πλήττουν επίσης τα οικονομικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, αφού δίνονται με ληστρικά επιτόκια.
Δισεκατομμύρια ευρώ τζογάρονται στο χρηματιστήριο και ήδη καταγράφονται απώλειες που κυμαίνονται από 500 εκατομμύρια μέχρι και ένα δις ευρώ, μόνο για το ΙΚΑ.
Από τον Ιούνη του 2011 οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των λεγόμενων συνεπών επιχειρήσεων μειώνονται κατά 10% και σταδιακά μέχρι το 2013 θα μειωθούν στο 25%. Αυτό θα σημάνει ένα καίριο πλήγμα σε συντάξεις και παροχές.
Στην ΕΕ αποφάσισαν μέσω της σύνταξης του προγράμματος με τίτλο «Σχέδιο για την ανταγωνιστικότητα» την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.
Στην ΕΕ σχεδιάζουν τα κράτη – μέλη να ψηφίσουν νόμο στα Συντάγματά τους που θα απαγορεύει την παρέκκλιση από «δημοσιονομικούς στόχους». Έτσι θα έχουν ένα νομικό όπλο και ταυτόχρονα ένα μόνιμο άλλοθι για να ξηλώνουν κατακτήσεις εργαζομένων. Να αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να μη δίνουν την παραμικρή αύξηση σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, κ.λ.π.

Μην απογοητεύεσαι, μην ανέχεσαι να σε κοροϊδεύουν, να σε εκβιάζουν αυτοί που σε καταδικάζουν στην ανεργία, στην εργασιακή ανασφάλεια, για να γίνουν ακόμα μεγαλύτερα τα τεράστια κέρδη των βιομηχάνων - εφοπλιστών - τραπεζιτών - μεγαλεμπόρων.
Εμείς, οι εργάτες και οι εργάτριες, αν οργανωθούμε και πολεμήσουμε για τα δικαιώματά μας στην εργασία και στη ζωή, έχουμε τη δύναμη να τα αλλάξουμε όλα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου