Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Έρχονται τα ραβασάκια της «ειδικής εισφοράς»

Σε εφαρμογή η ρύθιμιση για πρόσθετους φόρους σε όλα τα φυσικά πρόσωπα με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ

Μέσα στις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να έρχονται τα ραβασάκια της Εφορίας για την πληρωμή της λεγόμενης «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα» και του «τέλους επιτηδεύματος» για τους αυτοαπασχολούμενους», που δεν είναι τίποτα άλλο από το νέο επαχθές χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μπορέσει να αυξήσεις τις πληρωμές της προς τους τραπεζίτες και άλλες ομάδες της οικονομικής ολιγαρχίας.

Οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι και το 2015 και θα αποτελέσουν πρόσθετη οικονομική αφαίμαξη για τα λαϊκά νοικοκυριά, προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τη συμφωνία, δηλαδή που έκανε η κυβέρνηση με ΕΕ-ΔΝΤ, στα πλαίσια της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οπως σημειώνεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, τα κλιμάκια της ειδικής εισφοράς βάσει του συνολικού καθαρού ατομικού εισοδήματος ή τεκμαρτού εισοδήματος έχουν ως εξής:

Από 12.001,00 έως 20.000,99: συντελεστής 1%

Από 20.001,00 έως 50.000,99: συντελεστής 2%

Από 50.001,00 έως 100.000,99: συντελεστής 3%

Από 100.001,00 και άνω: συντελεστής 4%.

Στον υπολογισμό του εισοδήματος, βάσει του οποίου προκύπτουν και οι συντελεστές της εισφοράς, συνυπολογίζονται και τα τεκμαρτά εισοδήματα που μπορεί να έχει κάποιος, ενώ τελικά η εισφορά θα υπολογιστεί, μετά από τη σύγκριση του δηλωθέντος εισοδήματος και του τεκμαρτού, στο μεγαλύτερο από αυτά.

Από την καταβολή εισφοράς εξαιρούνται:
Οι μισθοί, συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε όσους παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες (πάνω από 80%).
Η αποζημίωση λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης.
Οι εφάπαξ παροχές Ταμείων Πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, τα εφάπαξ βοηθήματα δημοσίων υπαλλήλων και τα εφάπαξ βοηθήματα που αναφέρονται στις διατάξεις αυτές.
οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και όσοι λαμβάνουν φέτος επίδομα ανεργίας, ακόμα και αν είχαν πέρσι κάποιο εισόδημα.

Επίσης εξαιρούνται:
οι αμοιβές των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης
οι αγροτικές ενισχύσεις που δε συνδέονται με την παραγωγή και δηλώνονται στους κωδικούς αριθμούς 477-478 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
τα ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων

Επειδή οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν είναι γνωστές στις Εφορίες, όσοι φορολογούμενοι εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, αφού πάρουν το σχετικό εκκαθαριστικό, θα υποβάλουν, μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά, αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ για έκδοση νέου εκκαθαριστικού.

Με ειδική διάταξη που υπάρχει στην εγκύκλιο για τον υπολογισμό του εισοδήματος επί του οποίου θα υπολογιστεί η «εισφορά» περιλαμβάνονται και τα εισοδήματα που δηλώνονται στους κωδικούς 659 - 660 της φορολογικής δήλωσης και αναφέρονται σε ποσά που ΔΕΝ ήταν υποχρεωτικό να δηλωθούν (μερίσματα, τόκοι κλπ.). Οι φορολογούμενοι αυτοί, θα πρέπει μέσα σε δύο μήνες να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση.

Οι αυτοαπασχολούμενοι

Σε ό,τι αφορά τους αυτοαπασχολούμενους, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, «με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα υπολογισμού για το τέλος επιτηδεύματος οικονομικού έτους 2011 (διαχειριστική περίοδος 2010), αντίγραφο του οποίου αποστέλλεται στον υπόχρεο». Είναι ενδιαφέρον ότι στην εγκύκλιο δε γίνεται καμιά αναφορά στο ποσό του τέλους αυτού, αν και όπως είναι γνωστό για φέτος έχει οριστεί στα 300 ευρώ.

Στους επαγγελματίες που διέκοψαν μέσα στο 2010 τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, το τέλος θα υπολογιστεί ανάλογα με τους μήνες που λειτούργησαν τις επιχειρήσεις τους.

Από το τέλος απαλλάσσονται όσοι επιτηδευματίες απασχολούνται σε χωριά με πληθυσμό μέχρι 500 κατοίκους και νησιά μέχρι 3.100 κατοίκους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2001.

Η πληρωμή

Το ποσό της οφειλής θα βεβαιώνεται από τις Εφορίες και θα μπορεί να καταβληθεί σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η κάθε μια από τις οποίες (εκτός της τελευταίας) δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται μέχρι την τελευταία μέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση του εκκαθαριστικού. Σε περίπτωση που κάποιος πληρώσει εφάπαξ την οφειλή, δίνεται έκπτωση 5%.

Τέλος, δε θα πληρώσουν τίποτα, όσοι φορολογούμενοι μαζί με τη σύζυγό τους, υπολογιστεί ότι πρέπει να καταβάλουν ποσά που δεν ξεπερνούν τα 27 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου