Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Μύθος, ότι στην Ελλάδα δε γίνονται και δεν έγιναν ξένες επενδύσεις

Η εφημερίδα του μεγαλοεπιχειρηματία Μπόμπολα «ΕΘΝΟΣ», την Κυριακή 31/07/11 ανέλαβε δια μέσω των γραφίδων της να αναπαράγει γνωστές αντεργατικές θεωρίες, με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην εταιρία «Internet Q», στις οποίες πρωτοστάτησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Αττικής.
Το δημοσίευμα πολεμικής εναντίον του ΠΑΜΕ είχε σαν πυρήνα, ότι οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και συνολικότερα των εργαζομένων ευθύνονται για τη φυγή των επιχειρήσεων στο εξωτερικό και για το ότι δε γίνονται ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Καταρχήν, είναι μεγάλος μύθος, ότι στην Ελλάδα δε γίνονται και δεν έγιναν ξένες επενδύσεις. Θυμίζουμε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρηματικών κολοσσών που ήρθαν κι έμειναν στην Ελλάδα, η γερμανική Hochtief στο Αεροδρόμιο των Σπάτων, η αμερικανική κατασκευαστική Bechtel που ανέλαβε τα έργα του Metro, η ThyssenKrupp στα Ναυπηγεία, η Deutsche Telekom που εξαγόρασε μέρος του ΟΤΕ, η γαλλικών συμφερόντων Vinci στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, η κινεζική Cosco που αγόρασε το λιμάνι του Πειραιά. Οι ξένες αλυσίδες Super Market, όπως Dia, Lidl, Carrefour, και άλλα εμπορικά μεγαθήρια. Να θυμίσουμε, επίσης, ότι στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια περίπου ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κι ότι η αύξηση του ΑΕΠ ήταν κατακόρυφη.
Μέσω του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (Ν. 2996/2002) δόθηκαν για την περίοδο 2002 – 2006 πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ ως επιδότηση σε χιλιάδες επιχειρήσεις, προκειμένου να μεταναστεύσουν σε χώρες των Βαλκανίων, όπου εξασφάλισαν φτηνότερο εργατικό δυναμικό με αποτέλεσμα να μείνουν στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα παραδείγμαται. Η εταιρία Siemens στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκε σε άλλη χώρα παρόλη την τεράστια κερδοφορία που είχε και την «ταξική ειρήνη» που επικρατούσε εντός της επιχείρησης. Η Βιαμύλ, εταιρία παραγωγής γλυκαντικών υλών με συμμετοχή Άγγλων και Βέλγων επενδυτών, μετανάστευσε στη Βουλγαρία με κοινοτική επιδότηση εκατομμυρίων ευρώ. Τα καπνεργοστάσια Μιχαηλίδης επίσης με κοινοτικές επιδοτήσεις μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία και μάλιστα τα υποδέχτηκαν με εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν και οι Θόδωρος Πάγκαλος και Γιάννης Μπουτάρης. Το εργοστάσιο Λαναράς στη Νάουσα, το οποίο επιδοτήθηκε με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να μεταφέρει μέρος της εταιρίας στη Βουλγαρία.
Να θυμίσουμε, επίσης, ότι οι έλληνες εφοπλιστές ενώ κατασκευάζουν στόλο δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ σχεδόν το σύνολο των παραγγελιών γίνονται σε ξένα ναυπηγεία, με τις πλάτες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στα πλαίσια της πρόσφατης συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την κινεζική Cosco, θα επιδοτηθούν οι έλληνες εφοπλιστές με 5 δις ευρώ για να κατασκευάσουν πλοία σε κινεζικά ναυπηγεία.
Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν το πλαίσιο της επιχειρηματολογίας μας. Ωστόσο, βγαίνει αβίαστα με τα παραπάνω παραδείγματα το συμπέρασμα για το ποιοι έχουν συμφέρον να κρύψουν αυτή την αλήθεια.


Το δημοσίευμα, ευθυγραμμιζόμενο πλήρως με την εργοδοσία επικρίνει ακόμα και τη στάση των αστυνομικών αρχών, επειδή, όπως αναφέρει, δεν καταστέλλουν τις κινητοποιήσεις, ώστε να τηρηθεί η «νομιμότητα». Η αστυνομία, κύριοι του «ΕΘΝΟΥΣ» και της εργοδοσίας είναι όργανο προστασίας των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης, εν προκειμένου της αστικής τάξης. Το ότι δεν τολμά να χτυπήσει ανοιχτά συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ οφείλεται στην αποφασιστικότητα των ταξικών δυνάμεων, στη συντεταγμένη παρουσία τους, τις οργανωμένες παρεμβάσεις, αλλά και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα υπάρξουν χάρη στη μεγάλη απήχηση και το κύρος του ΠΑΜΕ.
Αν στα σοβαρά πιστεύετε, εσείς κι η μεγαλοεργοδοσία, ότι τα κλομπ και τα χημικά θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνιμα του λαού και της πρωτοπορίας του, αν μη τι άλλο, πλανάστε πλάνη οικτρά. Η ιστορία του εργατικού κινήματος έχει αποδείξει, ότι η εργατική – λαϊκή αντεπίθεση δυναμώνει, όσο η επίθεση του κεφαλαίου γίνεται πιο βάρβαρη. Και αυτό δεν το σταμάτησαν ούτε οι απειλές, ούτε οι κάνες των όπλων της αστικής τάξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου