Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Συνένοχες στη βαρβαρότητα

Η πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους «να περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς σημαίνουν τα μέτρα»!
Τα μονοπώλια προελαύνουν και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες καλλιεργούν την αναμονή. Στάση που συμπληρώνει τις υπηρεσίες, με τις οποίες εδώ και χρόνια έχουν στηρίξει τις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» και, ουσιαστικά, έχουν στρώσει το έδαφος για μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν προχτές.

Αυτή είναι, με λίγες λέξεις, η αντίδραση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και των παρατάξεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - που με την τακτική τους προσφέρουν «γην και ύδωρ» στους κεφαλαιοκράτες και τους πολιτικούς του εκπροσώπους.

Χθες η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των νέων ακόμα πιο σκληρών αντεργατικών μέτρων, αποφάσισε να σηκώσει τα χέρια ψηλά. Συγκεκριμένα, είπε ότι θα κάνει Γενικό Συμβούλιο σε ένα μήνα από τώρα (!), συλλαλητήριο το μεθεπόμενο Σάββατο στις 4 Ιούνη και κάποια στιγμή αργότερα θα κάνει απεργία. Για να δικαιολογήσει τη στάση της, χρησιμοποίησε διάφορα προσχήματα. Για παράδειγμα, ότι «δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός», «να περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς σημαίνει το τάδε μέτρο», «η βάση βρίσκεται σε ύπνωση» και παρόμοια τέτοια. Να σημειωθεί ότι οι «Παρεμβάσεις», που συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου στην Εκτελεστική Επιτροπή, αρνήθηκαν να τοποθετηθούν...

Η εκπρόσωπος των ταξικών δυνάμεων, Β. Πανουτσάκου, κατήγγειλε τη στάση της πλειοψηφίας, σημειώνοντας ότι είναι συνένοχη στη σφοδρή επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Οτι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία περί αναμονής για διευκρινίσεις και πως τα αντεργατικά μέτρα αφορούν στο σύνολο των εργαζομένων. Απαιτείται συναγερμός και άμεση κινητοποίηση. Με αυτήν την έννοια, οι ταξικές δυνάμεις ήδη κάλεσαν στο χτεσινό συλλαλητήριο σωματείων στους ΟΤΑ, καλούν σε νέο το Σάββατο και προτείνουν την κήρυξη απεργίας άμεσα, στις 2 Ιούνη. Την απεργία που συζητά η πλειοψηφία για αργότερα μπορεί να ενταχθεί στη λογική της κλιμάκωσης του αγώνα.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ συμφώνησε κατά πλειοψηφία με την πρόταση που κατέθεσαν οι ταξικές δυνάμεις για την κήρυξη απεργίας στις 2 Ιούνη και καλεί την ΑΔΕΔΥ να πάρει ανάλογη απόφαση.
Υποταγή και αποπροσανατολισμός

Ανάλογη στάση με την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ κρατάνε οι πλειοψηφίες και σε άλλους κλάδους.

Χθες το ΔΣ του Σωματείου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) αποφάσισε και έκανε το ίδιο μια συμβολική κατάληψη των γραφείων του διοικητή του ΤΤ διαμαρτυρόμενο για το σχέδιο παραπέρα ιδιωτικοποίησής του. Εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ που παραβρέθηκαν στην κατάληψη πρόβαλαν ως «λύση» τον Ελληνα καλό τραπεζίτη! Δηλαδή, μίλησαν ξανά για τη δημιουργία «δημόσιου πυλώνα» τραπεζών και πως δεν πρέπει να ανθελληνιστεί το τραπεζικό σύστημα! Λες και έχει διαφορά για τον εργάτη αν ο εργοδότης που τον εκμεταλλεύεται είναι το κράτος των καπιταλιστών ή ο καπιταλιστής και αν αυτός κατάγεται από την Ελλάδα ή άλλη χώρα. Ακόμα μίλησε για συντονισμό με τη ΓΣΕΕ.

Επίσης χθες έγινε Εκτελεστική Επιτροπή στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ. Και εκεί η πλειοψηφία αποφάσισε ότι θα κάνει κάποια στιγμή, κάποτε, 48ωρη απεργία και ότι θα συνεννοηθεί και αυτή με τη ΓΣΕΕ. Ολα αυτά, αφού πρώτα φρόντισε να επιτεθεί στον εκπρόσωπο των ταξικών δυνάμεων, τον Ν. Σιτζάνη, καταλογίζοντάς του ότι με αυτά που λέει «θέλει να κάνει σοσιαλισμό». Ο λόγος της επίθεσης ήταν ότι ο Ν. Σιτζάνης είπε το αυτονόητο. Μίλησε για την ανάγκη οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο σύνολο της πολιτικής που ασκείται και όχι σε επιμέρους ζητήματα, που αδυνατίζουν και καθιστούν αναποτελεσματικούς τους αγώνες.

Τέλος, λόγος πρέπει να γίνει για τα σωματεία στον ΟΠΑΠ που κήρυξαν απεργία για σήμερα, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Είναι ο ίδιος Οργανισμός όπου πριν λίγες μέρες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες υπέγραψαν ΣΣΕ με την οποία μειώνονται οι μισθοί κατά 14% και την οποία ευθύς αμέσως αξιοποίησαν οι κεφαλαιοκράτες διαφημίζοντάς την σχεδόν ολόκληρη την προηγούμενη βδομάδα μέσα από τα αστικά μέσα ενημέρωσης, ως παράδειγμα προς μίμηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου