Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Ολόκληρη η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στο Σύνταγμα


" Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε αν η κυβέρνηση θα υφαρπάξει ψήφο εμπιστοσύνης, αν θα δρομολογηθεί είτε με πτώση της κυβέρνησης είτε χωρίς πτώση της μια νέα κυβέρνηση της λεγόμενης εθνικής σωτηρίας που θα δράσει για 4-5 μήνες ίσως και περισσότερο με στόχο: να ψηφιστεί στην βουλή η, επικίνδυνη για το λαό, αποκαλούμενη δανειακή σύμβαση που συμφωνήθηκε στη σύνοδο 26-27 Οκτωβρίου, να ψηφιστεί ένα νέο Μνημόνιο απίστευτα χειρότερο από το προηγούμενο, Να ψηφίσει τον πιο αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό που γνωρίσαμε.

Όλα αυτά για να εισπραχθεί η 6η δόση που στο συντριπτικά μεγάλο μέρος της θα επιστρέψει με τον ένα ή άλλο τρόπο στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο κεφάλαιο.

ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ, ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΌΜΜΑΤΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΣΚΟΠΙΜΑ ΣΤΟ ΛΑΌ ΟΤΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Απευθυνόμαστε στα εργατικά, λαϊκά στρώματα, στους οπαδούς και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και τους λέμε: Προσέξτε, σας στήνουν ένα μεγάλο δόκανο, σας τρομοκρατούν με την 6η δόση προκειμένου να ανεχθείτε μια κυβέρνηση δήθεν σωτηρίας του λαού, για να δέσουν ας συγχωρεθεί το γάιδαρο και να πάμε σε εκλογές με τετελεσμένα γεγονότα που θα έχουν ισχύ τα επόμενα χρόνια.

ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ, ΥΠΆΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Π0Υ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΌ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΑ, ΝΑ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑ. ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ, ΜΕ ΤΑ ΛΑΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ, ΣΕ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ

Δεν το κρύβουμε από κανένα, ότι η ταξική πάλη πρέπει να κατευθύνεται σε ένα και μοναδικό σκοπό, στην κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, μιας εξουσίας που θα υπηρετεί την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ξέρουμε ότι θα χρειαστεί πολύ δουλειά ακόμα ώστε να κατανοηθεί η σημασία αυτού του αγώνα από εργαζόμενους και εργαζόμενες που ελπίζουν ακόμα ότι μια κυβερνητική αλλαγή μπορεί να φέρει κάτι καλό για το τόπο, χωρίς να χρειαστεί ριζική και εκ βάθρων ανατροπή. Μπορούμε να συναντηθούμε στους αγώνες εργοστάσιο το εργοστάσιο, γραφείο το γραφείο, γειτονιά τη γειτονιά,, χωράφι το χωράφι, σχολείο το σχολείο, στις καθημερινές μάχες για την παρεμπόδιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Να συναντηθούμε στην κάλπη με ένα στόχο, να αποδυναμωθούν δραστικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Για να πάρει εκδίκηση ο εργαζόμενος για όλα όσα υποφέρει μια επιλογή έχει, να δώσει στην κάλπη δύναμη στο ΚΚΕ, ώστε την άλλη μέρα η δύναμη του ΚΚΕ να τροφοδοτήσει την αντεπίθεση του κινήματος, της λαϊκής συμμαχίας.

Λένε ψέματα ότι οι ημερομηνίες επιβάλλουν να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση πριν τις εκλογές. Εμείς ζητάμε υπηρεσιακή κυβέρνηση και εκλογές σε 20 μέρες για να προλάβει ο λαός να εκφράσει και με την ψήφο του τη θέλησή του. Η σύμβαση θα έλθει στην βουλή τέλη Δεκέμβρη, επομένως είναι ψεύτικο το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές.

Αυτό που θέλουν είναι να δοκιμασθεί η δημιουργία μιας κυβέρνησης συνεργασίας είτε με πολιτικά πρόσωπα είτε με εκπροσώπους των κομμάτων, τάχα ειδικούς και τεχνοκράτες που θα κάνουν τη βρώμικη δουλειά προεκλογικά και θα ανοίξουν το δρόμο μετεκλογικά για μια ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας, που την θέλουν για να τσακίσουν το εργατικό και λαϊκό κίνημα, έτσι πιστεύουν. Η αστική τάξη της χώρας μας έχει ανάγκη όχι από δύο αστικά κόμματα που με τη λαϊκή ψήφο εναλλάσσονται στην κυβέρνηση, αλλά από μια κυβέρνηση και των δύο κόμματων που τραβάει σε συνεργασία και συγγενικά κόμματα. Το αστικό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να κυβερνά όπως πριν, τώρα πρέπει να κάνει την ανάλογη προσαρμογή.

Αυτήν την ώρα δεν ξέρουμε αν θα προχωρήσει η συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Σημασία έχει ότι ξεκίνησε η προσπάθεια, και αν χρειαστεί θα παραμερισθούν και τα πρόσωπα που για προσωπικούς λόγους δεν διευκολύνουν την άμεση συμφωνία.

Οι εκλογές που θα γίνουν δεν θα έχουν ταίρι σε σχέση με όλες τις προηγούμενες. Θα γίνουν σε κλίμα πρωτοφανέρωτης τρομοκρατίας με επίκεντρο τα δήθεν πακέτα βοήθειας της ΕΕ με απειλή μιας ανεξέλεγκτης χρεωκοπίας, σε κλίμα κορυφαίου αντικομμουνισμού και προβοκάτσιας που είναι το όχημα για να φέρουν το λαό σε θέση προσκυνημένου. Η ελεγχόμενη χρεωκοπία ήδη έχει συμφωνηθεί ενώ η πιθανότητα της ανεξέλεγκτης είναι μεγάλη, δεν ματαιώνεται με συμφωνημένα πακέτα με την ΕΕ, ούτε με κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή συνεργασία.

Τι εννοούμε αντικομμουνισμό; Όχι την κριτική στις θέσεις μας, όχι την αντιπαλότητα στις θέσεις μας, αλλά τη συκοφάντηση και διαστρέβλωσή τους με στόχο την παγίδευση του λαού και το χτύπημα του αγώνα. Τι εννοούμε ακόμα αντικομμουνισμό; Τη συκοφάντηση κάθε μορφής λαϊκής αντίστασης και εξέγερσης που αποβλέπει στην κοινωνική λαϊκή ευημερία. Τις οργανωμένες προβοκάτσιες σε βάρος του κόμματος και του κινήματος. Τους τραμπουκισμούς σε βάρος κομμουνιστών και των άλλων αγωνιστών. Τους εκβιασμούς να αλλάξουμε προσανατολισμό και να γίνουμε κόμμα του συστήματος. Τη στήριξη και επιδότηση της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας τύπου κόκκινος και μαύρος φασισμός, με μηχανισμούς που κάνουν τη βρώμικη δουλειά χωρίς να εκτίθενται επισήμως τα αστικά κόμματα. Δηλώνουμε, είμαστε πολύ σκληρά καρύδια για τα δόντια σας.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες Εδώ που φθάσαμε, με το Μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο, το πολυνομοσχέδιο η μεγάλη πλειοψηφία του λαού πρέπει να έχει βγάλει συμπέρασμα ποιος τον εκφοβίζει, ποιος τον εκβιάζει και γιατί, με ποιο σκοπό. Το εθνικό σχέδιο σωτηρίας σώζει την κερδοφορία, την αστική τάξη, επιχειρείται να σώσει και το πολιτικό της προσωπικό. Ποιοι εκφοβίζουν τον λαό λίγο πριν έλθει η στιγμή της μιας και της άλλης δόσης;

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, η κ. Μπακογιάννη, ο λάτρης του Μεταξά και του Μανιαδάκη Καρατζαφέρης, αλλά και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των τραπεζών, των εισοδηματιών που συμμετέχουν σε off shore εταιρίες και τα παρακαθήμενα λαμόγια. Ποιοι απειλούν τον λαό ότι αν διαφωνήσει δεν θα έχει την δυνατότητα να αγοράζει ζάχαρη και ψωμί, θα πεινάσει τα Χριστούγεννα;

Αυτοί που του ρουφάνε κυριολεκτικά το αίμα, αυτοί που του αφαίρεσαν αρχικά σταδιακά και τώρα με ρυθμό καταιγίδας κατακτήσεις που αποσπάσθηκαν με αίμα και πρωτοφανείς θυσίες. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε αυτούς που στήριξαν τις ελπίδες τους στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ενώ ταξικά είναι στην αντίπερα όχθη, να σκεφθούν ένα και μόνο πράγμα:

Ότι πριν την πρώτη δεύτερη ως και πέμπτη δόση, ψηφίσθηκαν μέτρα που μείωσαν απελπιστικά μισθούς και συντάξεις, ότι πρώτα ψηφίσθηκαν νόμοι για μαζικές απολύσεις από τον δημόσιο τομέα, πρώτα ψηφίστηκε η κατάργηση της συλλογικής σύμβασης, πρώτα ψηφίστηκαν νόμοι που επιτρέπουν ασήκωτα χαράτσια, πρώτα ψηφίσθηκαν νόμοι που καταργούν την σταθερή εργασία και καθιερώνουν την μισοεργασία και μισοανεργία, και μετά καταβλήθηκαν οι δόσεις.

Αλλά σκεφθείτε και ένα άλλο ακόμα πιο σοβαρό πράγμα. Αυτές οι περίφημες δόσεις είναι ένα ακόμα δάνειο, που το μεγαλύτερο μέρος επιστρέφει στους λεγόμενους πιστωτές, πάει σε τοκοχρεολύσια. Τα δάνεια που έγιναν στο παρελθόν και αυτά που γίνονται τώρα, προέρχονται από την ληστεία του μόχθου των λαών, ένα και μόνο σκοπό έχουν: να διατεθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους, να ενισχύσουν τους μηχανισμούς κρατικής καταστολής, να υπηρετήσουν τις δανειακές ανάγκες των μονοπωλίων και τον παρασιτισμό που ο καπιταλισμός περικλείει ως μόνιμο χαρακτηρισμό. Όλα τα δάνεια θα τα ξεπληρώνει ο λαός για τις επόμενες γενιές.

Πλασσάρει η κυβέρνηση αλλά και η ΝΔ και τα συγγενικά τους κόμματα ότι το κούρεμα 50% είναι δωρεά για το λαό γιατί μειώνεται το χρέος. Δεν είναι δωρεά καθόλου, ξέγραψαν ένα μέρος του χρέους που ξέρουν ότι δεν πρόκειται να το εισπράξουν και ως αντάλλαγμα μας φορτώνουν νέα χρέη με νέες προθεσμίες και κυρίως με νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα. Τα χρήματα που τάχα μας χαρίζουν είναι δικά μας χρήματα, από το μόχθο του λαού προέρχονται. Δεν χρωστά τίποτε ο λαός, του χρωστούν τα πάντα. Μια είναι η αλήθεια, τα αστικά κόμματα, η αστική τάξη όλων των ευρωπαϊκών κρατών της ευρωζώνης αλλά και εκτός ευρωζώνης, τραβάνε μεγάλο ζόρια. Είναι κυριολεκτικά πανικοβλημένοι μπροστά σε μια οικονομική καπιταλιστική κρίση που δεν μπορούν να την ελέγξουν, και ενώ υπάρχουν σημάδια μιας νέας κρίσης πριν κλείσει ο κύκλος της σημερινής. Είναι πανικοβλημένοι γιατί δεν μπορούν να περνάνε την πολιτική τους γραμμή στο λαό με τον τρόπο που το πετύχαιναν ως πριν λίγα χρόνια, δεν μπορούν να καταστείλουν την ταξική πάλη ούτε με το μαστίγιο, φοβούνται το ξέσπασμα κοινωνικών εξεγέρσεων που θα οδηγήσουν στην πλήρη ανατροπή τους.

Είναι σε δύσκολη θέση γιατί λόγω της κρίσης δυναμώνει απειλητικά ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα κράτη μέλη της λυκοσυμμαχίας, ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους. Τα αστικά πολιτικά κόμματα και οι συνεταίροι τους φοβούνται καθώς υπάρχουν πολλά σημάδια, τέτοια και στην Ελλάδα διάσπασης της συνοχής της ίδιας της αστικής τάξης.

Έχουν τρομερή ανησυχία και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη γιατί δεν μπορούν να τα καταφέρουν, καθώς το καπιταλιστικό σύστημα σαπίζει όλο και πιο πολύ, να διαχειριστούν ένα πελώριο πακέτο υπερυσσωρευμένου κεφαλαίου που ένα τμήμα του πρέπει να απαξιωθεί, δεν μπορούν ή έχουν δυσκολίες να διαχειριστούν την αντίθεση ενός τμήματος του κεφαλαίου που θα δεχθεί κάποιο πλήγμα υπέρ άλλου τμήματος.

Τους τρομάζει ακόμα και η φάση που μπορεί να καταφέρουν σε μια ή άλλη χώρα την ανάκαμψη. Γιατί η ανάκαμψη θα είναι αναιμική και όπως ήδη είπαμε θα αντιμετωπίσει την πιθανότητα νέας κρίσης. Η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι το κύριο ή μοναδικό πρόβλημα. Το πρόβλημα τους είναι οι μεγάλες διαφορές που προκύπτουν ανάμεσα στις ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ για το πώς θα διαχειριστούν την υπερχρέωση της Ισπανίας και της Ιταλίας, ώστε να μη επακολουθήσει η μεγάλη κρίση της Γαλλίας.

Τους απασχολούν οι αντιθέσεις των αστικών κρατών μεταξύ τους, των μονοπωλιακών ομίλων μέσα στην Ευρώπη, αλλά και οι αντιθέσεις τους με τους μονοπωλιακούς ομίλους και τα αστικά κράτη της Κίνας, της Ινδίας, τα προβλήματα της οικονομίας των ΗΠΑ και της Ιαπωνία, οδηγούν σε φυγόκεντρες δυνάμεις.

Αυτοί που τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της Ευρώπης είναι οι ίδιοι που σκέπτονται να κάνουν έξωση κρατών μελών όχι μόνο από την Ευρωζώνη αλλά και την ίδια την ΕΕ. Συνεχίζουν όμως να εκφοβίζουν ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα είναι κίνδυνος θάνατος για τους εργαζόμενους.

Θέλουν να διώξουν με δική τους απόφαση, αλλά να μη αποφασίσουν οι λαοί να σπάσουν τα δεσμά που τους δένουν με την ΕΕ.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΟΥΣ Η ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ.

Για ποια δανειακή σύμβαση γίνεται λόγος; Και τι σχέση έχει η δανειακή σύμβαση με τα συμφέροντα του εργάτη, του άνεργου, του συνταξιούχου, του μικροεπιχειρηματία αυτοαπασχολούμενου, του φτωχού αγρότη, του νέου και της γυναίκας που ανήκει στα εργατικά, λαϊκά στρώματα;

Σε ένα μόνο ζήτημα αφορά στα λαϊκά συμφέροντα. Ότι η δανειακή σύμβαση ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΝΕΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΜΕΤΡΩΝ σε βάρος του λαού. Είναι στην πραγματικότητα η δρομολογημένη χρεωκοπία της Ελλάδας, φορτώνει στις πλάτες του λαού την όποια χασούρα έχει το κεφάλαιο και ιδιαίτερα το τραπεζικό.

Ήδη έχει αναγγελθεί ότι θα έλθει νέο φορολογικό, ενώ θα υποστούν βαριές ζημίες τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο νέος κρατικός δανεισμός πάει χέρι -χέρι με την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος για την στήριξη των εγχώριων τραπεζών, των βιομηχανικών ομίλων, ιδιαίτερα στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην μεγάλη αγροτική ιδιοκτησία, σε υποδομές μεταφορών διεθνούς ενδιαφέροντος. Η ανεργία θα εκτοξευθεί, οι κοινωνικές παροχές θα είναι κάτω από το όριο του ελάχιστου.

Αν οι εργαζόμενοι φοβηθούν και δείξουν ανοχή στην νέα δανειακή σύμβαση στο όνομα της 6ης, και των επόμενων δόσεων, είναι βέβαιο ότι η φτώχεια θα γίνει κυρίαρχο φαινόμενο στην χώρα μας, η εξαθλίωση επίσης. Οι αποκρατικοποιήσεις θα αυξήσουν τις τιμές σε μια σειρά εμπορεύματα, και υπηρεσίες, θα χειροτερεύσουν οι όροι δανειοδότησης από την νέα ιδιωτική Αγροτική τράπεζα, θα χαθούν ελεύθερες από δόμηση εκτάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις λαϊκές ανάγκες. Η ιδιωτικοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας θα βάλει σε άμεσο κίνδυνο τις αμυντικές ανάγκες ης χώρας, ενώ οι πηγές ορυκτού πλούτου, ενέργειας παραδίδονται στην βορά των καπιταλιστικών συμφερόντων.

Θα φθάσουμε στις εκλογές άμεσα ή τους επόμενους μήνες με καταιγίδα εκφοβισμού και εκβιασμού. Όλα τα σενάρια θα χρησιμοποιηθούν από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κυρίως και τις συγγενικές πολιτικές ομάδες τους. Θα ακούσουμε για κίνδυνο εμφυλίου, για αποστασίες και ανίερες συμμαχίες. Θα ακούσει πολλά και ο Στάλιν, ο Ζαχαριάδης, θα ακούσουμε πολλά για την Βάρκιζα καθώς ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ το έχει ρίξει στο αντάρτικο με ένα στόχο, μια ονομαστικά αριστερή κυβέρνηση που θα πείσει τάχα τα μονοπώλια, τις τράπεζες να υπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Καμιά αστική πολιτική πρόταση, φιλελεύθερη, σοσιαλδημοκρατική αριστερή, «ανανεωτική», δεν μπορεί να αποτελέσει φιλολαϊκή πολιτική διέξοδο, αν δεν θέτει ως ζήτημα αρχής τη ρήξη με τα μονοπώλια -βιομηχανικά, τραπεζικά, εφοπλιστικά, εμπορικά- δηλαδή τη ρήξη με την καπιταλιστική ιδιοκτησία, τους κρατικούς θεσμούς της, τις διεθνείς συμμαχίες της.

Να που έφθασε ο οπορτουνισμός στις αρχές του 21ου αιώνα, να μιλά επίσημα και να υπόσχεται ανοικτά και ξετσίπωτα κοινωνική συνοχή, δηλαδή ταξική συνεργασία, δηλαδή υποταγή της εργατικής τάξης στην αστική, υποταγή των μικροαστικών φτωχών λαϊκών στρωμάτων στα μονοπώλια. Η ταξική πάλη και η όξυνσή της είναι αυτή που θα εξασφαλίσει το κλίμα για να χτυπηθούν όλα τα υπαρκτά ή και φανταστικά για το σήμερα σενάρια περί ακροδεξιού κινδύνου κλπ. η σύγχρονη πολιτική ιστορία στην Ευρώπη έχει δείξει ότι ακροδεξιά κόμματα,. Ακροδεξιές τραμπούκικες ομάδες, προβοκάτσιες είναι συμπληρώματα της πολίτικης υπηρέτησης των μονοπωλίων, σε συνθήκες κρίσης, και ανόδου του κινήματος, ή πρόβλεψης ανόδου του κινήματος.

Πολύ μελάνι χύνεται στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας. Εμείς πιστεύουμε στην λαϊκή κυριαρχία. Για να είναι ο λαός, ο κάθε λαός κυρίαρχος, δηλαδή να αποφασίζει με βάση τα συμφέροντά του, πρέπει να έχει στα χέρια τον πλούτο που υπάρχει και παράγεται στην χώρα, τον πλούτο που ο ίδιος με τα χέρια και το μυαλό του δημιουργεί, να έχει στα χέρια του τα μέσα παραγωγής γιατί χωρίς αυτά δεν μπορεί να ασκήσει καμία κυριαρχία και εξουσία. Δεν μπορεί να σχεδιάσει, δεν μπορεί να εξασφαλίσει δουλειά για όλους και όλες.

Λαϊκή κυριαρχία σημαίνει αποδεσμευμένη Ελλάδα από την ΕΕ και ιμπεριαλιστική ένωση. Αποδεσμευμένη Ελλάδα δεν σημαίνει απομονωμένη Ελλάδα, αλλά μια Ελλάδα που παλεύει για την διεθνή και περιφερειακή συνεργασία, για την διμερή συνεργασία που τα αποτελέσματά της ωφελούν τους εργαζόμενους λαούς και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων, μια διεθνή συνεργασία που θα υψώνει αντίσταση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και επέμβαση. Οι λαοί δεν πρέπει να χύνουν το αίμα τους για το πώς θα μοιράσουν τις αγορές και τους αγωγούς οι ιμπεριαλιστές., πρέπει να αντιδράσουν τον πόλεμο, να τον ματαιώσουν, και αν δεν γίνει δυνατόν να συνδυάσουν τον αγώνα για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ή για την μη συμμετοχή σε επίθεση κατά άλλων λαών, σε αγώνα και για την εξουσία. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - πρέπει να απολογηθούν στο λαό για τις άσκοπες θυσίες στις οποίες τον καλέσανε και τις ψεύτικες υποσχέσεις τους «ότι οι Έλληνες θα τρώνε με χρυσά κουτάλια».

Μόνο το ΚΚΕ αποκάλυψε τον ταξικό χαρακτήρα της λυκοσυμμαχίας, και αντιπάλεψε την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΕΕ. Μόνο το ΚΚΕ είπε και συνεχίζει να λέει την αλήθεια στο λαό. Ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος για τους εργαζόμενους από την ένταξη της Ελλάδας στη διακρατική ιμπεριαλιστική συμμαχία της ΕΕ. ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Μόνο η λαϊκή οργάνωση και πάλη μπορεί να βάλει τέλος στις συνεχείς θυσίες για τα κέρδη της άρχουσας τάξης και τη σωτηρία της ΕΕ. Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε αγωνιστική συμπόρευση για τη μόνη ελπιδοφόρα προοπτική «Αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία». Τι είναι και τι θέλει το ΚΚΕ το ξέρει και μπορεί να το μάθει ο καθένας, η κάθε μια. Οι θέσεις μας είναι καθαρές και κρυστάλλινες, δεν αλλάζουμε στρατηγική και τακτική ανάλογα που φυσάει ο άνεμος. Δεν απαιτούμε να συμφωνήσει ο κάθε εργαζόμενος μαζί μας σε όλα. Δίχως όμως συμπόρευση μαζί μας στο κίνημα, στην κάλπη δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε υποψία θετικής εξέλιξης. Σας καλούμε άμεσα σε κοινή δράση στο κίνημα και στην κάλπη για να αποτρέψουμε την ψήφιση της νέας συμφωνίας που συμφωνήθηκε στις 26 και 27 Οκτωβρίου, να ματαιώσουμε, να παρεμποδίσουμε την νομιμοποίηση ενός νέου Μνημονίου, να επέλθει ανατροπή στο πολιτικό συσχετισμό δυνάμεων σε βάρος πριν απ όλα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κάθε ρήγμα στο πολιτικό σύστημα, στους μηχανισμούς της καπιταλιστικής εξουσίας, κάθε αποδυνάμωση της αστικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σημαίνει ενίσχυση των δυνάμεων της λαϊκής συμμαχίας για τη ριζική ανατροπή του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της δικτατορίας των μονοπωλίων.

Μαχητικά, με απεργιακές κινητοποιήσεις-συλλαλητήρια παλεύουμε για την ανατροπή της κυβέρνησης, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, οποιουδήποτε κυβερνητικού σχήματος πριν και μετά τις εκλογές. Αυτό το στόχο πρέπει να υπηρετούν οι εκλογές. Ο λαός οργανωμένος έχει τη δύναμη να σαρώσει τα εμπόδια που ορθώνει το αστικό σύστημα με τις θεωρίες της συναίνεσης και της κοινωνικής συνοχής. Σας καλούμε να ξεκινήσουμε μια νέα πορεία σε μέτωπα πάλης που ανεξάρτητα από την ημερομηνία των εκλογών πρέπει να αναπτυχθούν με όλες τις μορφές πάλης πχ τα παρακάτω:

1. Άμεση κάλυψη όλων των απωλειών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το κράτος και καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας, άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών.

2. Φορολογία των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45% - Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής των μονοπωλιακών ομίλων και κατάσχεση-εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των μεγαλομετόχων.

3. Να μην πληρώσει ο λαός χαράτσια με οργανωμένη άρνηση πληρωμής, να αποτρέψουμε στην πράξη τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν και να καταργηθεί ο νόμος.

4.Μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους για όλο το διάστημα της ανεργίας.

5. Προστασία του παιδιού, του άνεργου, του ανήμπορου υπερήλικα με συσσίτια στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο κλπ. Μέτρα για την ισοτιμία της γυναίκας, που παίρνουν υπόψη τις πολλαπλές υποχρεώσεις.

6. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης.

7. Κατάργηση στη πράξη των επιχειρησιακών συμβάσεων που κατοχυρώνουν μεσοπρόθεσμο-πολυνόμος, Επιβολή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

8. Να μην πληρώσει η λαϊκή οικογένεια φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις και προνοιακές παροχές, βιβλιάριο υγείας για όλους χωρίς προϋποθέσεις.

9. Κατάργηση του ανατοκισμού για όλα τα δάνεια. Απαγόρευση δια νόμου κάθε πλειστηριασμού κύριας κατοικίας, αγροκτήματος.

10. Να καταργηθούν όλα τα τροφεία και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στους παιδικούς σταθμούς, να δημιουργηθούν νέοι παιδικοί σταθμοί.

11. Κατάργηση όλων των διοδίων και δωρεάν εισιτήρια για εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους απ’ τις 6 έως τις 9 πμ.

Σας καλούμε ταυτόχρονα να μελετήσετε σε συνδυασμό με την πείρα σας την γενική πολιτική πρόταση του κόμματος για λαϊκό μέτωπο που στοχεύει στην εργατική λαϊκή εξουσία, στην λαϊκή οικονομία. Τώρα είναι η ώρα για μεγάλες αποφάσεις και επιλογές.

Το ΚΚΕ έχει αναδείξει τις υλικές προϋποθέσεις, -ενεργειακές ύλες και μεταλλευτικό πλούτο, συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, ένα ορισμένο επίπεδο έρευνας και τεχνολογίας, μόρφωση και εξειδίκευση εργατικού δυναμικού- που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της λαϊκής οικονομίας, της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι το κέρδος. Το ζήτημα της ριζικά διαφορετικής οργάνωσης της παραγωγής, των κοινωνικών υπηρεσιών, όλης της οικονομίας και κοινωνίας απαιτεί ριζική αλλαγή της κυρίαρχης σχέσης ιδιοκτησίας: την κατάργηση της καπιταλιστικής και θεμελίωση της κοινωνικής ιδιοκτησίας.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να αγωνιστεί για να γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στη βιομηχανία, να κοινωνικοποιηθεί η γη, οι μεγάλες επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα και το συγκεντρωμένο εμπόριο. Στηριγμένη σε αυτές τις σχέσεις, να αναδιαρθρωθεί η αγροτική παραγωγή με κίνητρα συγκέντρωσής της αρχικά σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς.

Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ο κεντρικός πανεθνικός, με επιστημονικά εργαλεία, σχεδιασμός θα απελευθερώσει μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες, θα διασφαλίσει την επιστημονικά συνδυασμένη ιεράρχηση και ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, με την προϋπόθεση ενεργοποίησης του εκτεταμένου εργατικού, λαϊκού ελέγχου για την πλήρη κάλυψη των βασικών κοινωνικών αναγκών, π.χ. διατροφής, λαϊκής στέγης, παιδείας, υγείας-πρόνοιας, έργων υποδομής.

Η διεύρυνση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων θα συμβάλλει στην ουσιαστική συμμετοχή τους στον έλεγχο. Ο εργατικός λαϊκός έλεγχος θα ξεκινά από τις παραγωγικές μονάδες με εκλεγμένους ανακλητούς αντιπροσώπους και θα επεκτείνεται σε κάθε κλάδο και περιοχή. Στα εκλεγμένα όργανα εξουσίας θα μετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων στις παραγωγικές μονάδες και θα εξασφαλίζεται η συμμετοχή συνεταιρισμένων, φοιτητών, συνταξιούχων. Στο ανώτατο όργανο εξουσίας για το σύνολο της χώρας, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι δεν θα είναι μόνιμοι αλλά ανακλητοί. Παράλληλα η λαϊκή εξουσία θα εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους από την κατάργηση στρατιωτικών δαπανών για τα ιμπεριαλιστικά-επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ, από τη πραγματική και ολοκληρωτική διαγραφή του χρέους, από την κατάργηση των πολύμορφων πακέτων στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων και των τραπεζών. Αυτή είναι η συντριπτική υπεροχή της εργατικής λαϊκής εξουσίας για τη διασφάλιση της κοινωνικής ευημερίας απέναντι στο γερασμένο μονοπωλιακό καπιταλισμό, όπου τα σχέδια που υλοποιούνται είναι των διαφόρων ομίλων και τμημάτων του μεγάλου κεφαλαίου, τα οποία ανταγωνίζονται για τη μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία.

Μόνο ο κεντρικός σχεδιασμός μπορεί να ξεπεράσει ανισομετρίες στην ανάπτυξη περιφερειών στο εσωτερικό της χώρας. Η λαϊκή εξουσία είναι η μόνη που μπορεί να κάνει πράξη αμοιβαία επωφελείς εμπορικές ανταλλαγές με άλλους λαούς, άλλες λαϊκές οικονομίες, να εξαλείψει το φαινόμενο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην αξιοποίηση φυσικών πόρων της θάλασσας και της γης.

Μόνο η λαϊκή εξουσία μπορεί να διασφαλίσει τη λαϊκή κυριαρχία και την πραγματική αποδέσμευση απ’ όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο λαός μπορεί να διαπιστώσει ότι το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, η εξουσία τους δεν έχουν την ίδια πατρίδα με το λαό. Πάνω από την εθνική γλώσσα και την πολιτική κληρονομιά έχουν το κέρδος, γι’ αυτό κάνουν τις συμμαχίες τους και θυσιάζουν τα πάντα σε αυτό.

Γι’ αυτό η πατρίδα για το λαό αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο μόνο με τη λαϊκή εξουσία, με τους θεσμούς της εργατικής και λαϊκής συμμετοχής, της άμυνας και προστασίας.

Μόνο αυτός ο αγώνας που σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, την εξουσία των μονοπωλίων και εντάσσει τις πρωτοβουλίες παρεμπόδισης της αντιλαϊκής επίθεσης στην οργάνωση της αντεπίθεσης του λαϊκού κινήματος, μπορεί να διασφαλίσει συνέχεια, διάρκεια εναλλάσσοντας τις μορφές πάλης, νικηφόρα προοπτική για την εργατική τάξη και τους κοινωνικούς συμμάχους της.

Ενίσχυση και συμπόρευση με το ΚΚΕ για τη μόνη ελπιδοφόρα προοπτική: «Αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου