Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Τρόικα με νεκρό

Οι δανειστές της χώρας, οι ισχυροί εκβιαστές, οι κυβερνώντες και το πολιτικό σύστημα που τους εξυπηρετεί και το εξυπηρετούν μετρούν ήδη τον πρώτο νεκρό.

Ένας συνδικαλιστής που υπέστη ανακοπή καρδιάς και δεκάδες τραυματίες είναι δυστυχώς ο μέχρι στιγμής απολογισμός των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν νωρίς το απόγευμα στο Σύνταγμα, όταν μερικές εκατοντάδες νεαρών επιτέθηκαν αιφνιδίως κατά της περιφρούρησης του ΠΑΜΕ επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου.


Ο Δημήτρης Κοτσαρίδης, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, 53 ετών και πατέρας δύο παιδιών, απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς. Την ίδια ώρα από τα βίαια επεισόδια διακομίστηκαν πάνω από 20 άτομα μόνον στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Ένας εξ αυτών των τραυματιών, ο οποίος ευτυχώς νοσηλεύεται εκτός κινδύνου έφερε σοβαρό τραύμα στο κεφάλι.

Το ξέσπασμα βίας αιφνιδίασε τους πάνω από 100.000 διαδηλωτές οι οποίοι από νωρίς το πρωί είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα. Το συνδικαλιστικό μέτωπό ΠΑΜΕ που πρόσκειται στο Κ.Κ.Ε. είχε καταλάβει το επάνω τμήμα της πλατείας, διαμορφώνοντας ένα συμπαγές μπλοκ μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Το μπλοκ αυτό περιφρουρούσε ενισχυμένη από εκατοντάδες μέλη συνδικάτων δύναμη.

Οι υπόλοιποι διαδηλωτές, από σωματεία, συνδικάτα και ομοσπονδίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καθώς και ανεξάρτητες συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις και κινήματα, κάλυψαν τους υπόλοιπους χώρους της πλατείας καθώς και τις παράπλευρες οδούς. Η προσέλευση των πολιτών ήταν μεγαλειώδης και μάλιστα για δεύτερη συνεχή ημέρα.



Η πρόθεση των διαδηλωτών ήταν να περικυκλώσουν την Βουλή και να παραμείνουν επί τόπου καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ψήφισης κατ’ άρθρο του πολυνομοσχεδίου Βενιζέλου.

Το αιφνιδιαστικό ξέσπασμα βίας ανάγκασε του πολίτες να οπισθοχωρήσουν. Την ώρα που η περιφρούρηση του ΠΑΜΕ διασφάλιζε το πάνω τμήμα της πλατείας, επί της Λεωφόρου Αμαλίας, οι διμοιρίες των ΜΑΤ επιχειρούσαν στο κάτω τμήμα της πλατείας Συντάγματος. Η χρήση χημικών, η βία και ο φόβος συνετέλεσαν στην φυγή του κύριου όγκου των διαδηλωτών προς ασφαλέστερες κοντινές περιοχές. Στη Λεωφόρο Αμαλίας πολίτες υπέστησαν εγκαύματα από κοκτέιλ μολότοφ, άνθρωποι τραυματίστηκαν από καδρόνια και πέτρες, πολλοί ποδοπατήθηκαν. Τελικά η πλατεία χωρίστηκε στα δύο.
Κατά τη έναρξη των επεισοδίων μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και περιφρούρησης του ΠΑΜΕ η αστυνομία παρακολουθούσε χωρίς να επεμβαίνει.

Η επέμβαση των ΜΑΤ πραγματοποιήθηκε πολύ αργότερα όταν ήδη οι τραυματίες μεταφέρονταν στα νοσοκομεία καθώς και ο άτυχος, Δημήτρης Κοτσαρίδης ο οποίος υπέστη κολπική μαρμαρυγή. Ήδη η Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράϊκου διέταξε επείγουσα προκαταρτική εξέταση για τους λόγους που προκάλεσαν τον θάνατο του Δημήτρη Κοτσαρίδη. Στον Ευαγγελισμό έσπευσε επί τούτου εισαγγελέας.

Αργότερα η Γενική Γραμματέας του Κ.Κ.Ε., Αλέκα Παπαρήγα, μίλησε για «προσχεδιασμένη επίθεση κατά του ΠΑΜΕ» και για «αναρχοφασίστες και παρακρατικούς οι οποίοι είχαν αναρτήσει τα σχέδια τους στις ιστοσελίδες τους», δικαιολογώντας την στάση της Αστυνομίας η οποία « εκείνη την στιγμή δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο διότι αλλιώς τα πράγματα θα ήταν χειρότερα» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά το ΠΑΜΕ αποχώρησε από το Σύνταγμα πάντα συντεταγμένα με κατεύθυνση την Ομόνοια, την ώρα που στα στενά γύρω από την Φιλελλήνων, στις αρχές της Συγγρού και του Μακρυγιάννη καθώς και στο κάτω τμήμα της Μητροπόλεως και της Ερμού, προς το Μοναστηράκι, σημειώνονταν συγκρούσεις της αστυνομίας με ομάδες διαδηλωτών.

Στο Σύνταγμα παρέμειναν ή και προωθήθηκαν μπλοκ διαδηλωτών τα οποία δεν είχαν μέχρι τότε πρόσβαση στην Λεωφόρο Αμαλίας. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν στο μεταξύ είχαν καταλάβει το σύνολο της εσωτερικής πλατείας Συντάγματος. Αυτή ήταν η εικόνα μετά τις 18:00 στο κέντρο της πόλης την ώρα που στη Βουλή συνεχιζόταν η διαδικασίας ψήφισης κατ’ άρθρο του πολυνομοσχεδίου με την βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Βάσω Παπανδρέου, να δηλώνει από το βήμα της Ολομέλειας, πώς θα ψηφίσει το νομοσχέδιο αλλά ντρέπεται γι’ αυτό αλλά και πώς έχει συνειδησιακό πρόβλημα.

Απούσα η αστυνομία

Η νέα τακτική που εφάρμοσε η ΕΛ.ΑΣ. το 48ωρο της Γενικής Απεργίας και των κινητοποιήσεων προκάλεσε και προκαλεί ουκ ολίγα ερωτήματα ως προς τις επιλογές της. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων της Πέμπτης, η απουσία δράσης ώστε να αποφευχθεί η φυσική επαφή μεταξύ διαδηλωτών και η «χαλαρότητα» την οποία επέδειξε αμέσως μετά, όταν ήδη είχε σημειωθεί ο πρώτος θάνατος και οι δεκάδες τραυματισμοί, δημιουργούν την εντύπωση πως το νέο επιτελείο που ανέλαβε μόλις προ ημερών την αρχηγία της Αστυνομίας είτε αγνοεί το πώς διατηρούνται οι ισορροπίες, είτε δεν διαθέτει πείρα στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Είναι προφανές πώς η ελληνική αστυνομία είτε θα ακολουθεί την τακτική του «σκοτώνω παρεμβαίνοντας» ή μεταπηδώντας στο άλλο άκρο «σκοτώνω χωρίς να παρεμβαίνω». Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο και τα ερωτήματα για την θεσμική αποτελεσματικότητα του σώματος πολλά, διότι απλούστατα υφίσταται πάντα και η μέση οδός, ανάλογα με τις περιστάσεις και τις συγκυρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου