Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011

Καταδίκη του αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ για 20ή φορά

Για 20ή φορά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε το σχέδιο ψηφίσματος της Κούβας για την άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο νησί. Συνολικά 186 χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Κούβας, δύο κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ), τρεις επέλεξαν την αποχή (Νησιά Μάρσαλ, Μικρονησία, Παλάου), ενώ η Λιβύη και η Σουηδία δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Πρόκειται για μια ακόμη ψηφοφορία - μη δεσμευτικού χαρακτήρα - που καταδικάζει τον απάνθρωπο αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ κατά του Νησιού της Επανάστασης, ο οποίος έχει σαν αποτέλεσμα οι οικονομικές απώλειες που έχει υποστεί η Κούβα έως το Δεκέμβρη του 2010 να έχουν φτάσει τα 975 δισεκατομμύρια δολάρια, λαμβάνοντας υπόψη την υποτίμηση του δολαρίου έναντι του χρυσού από το 1961 έως το 2010. Ο αποκλεισμός, όπως είναι γνωστό, έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή του κουβανικού λαού.

«Παρά τις ολοένα και περισσότερες φωνές που απαιτούν να αλλάξει η κυβέρνηση των ΗΠΑ την πολιτική της προς την Κούβα, να άρει τον αποκλεισμό και να ομαλοποιήσει τις διμερείς σχέσεις με το νησί, η κυβέρνηση Ομπάμα διατηρεί και ενισχύει την πολιτική αποκλεισμού», σημειώνεται στο κείμενο που έχει καταθέσει η Κούβα. Ο αποκλεισμός «αντιπροσωπεύει μια πράξη μονομερούς επιθετικότητας, μιας μόνιμης απειλής ενάντια στη σταθερότητα ενός κράτους. Ο αποκλεισμός παραβιάζει συστηματικά τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών των ΗΠΑ με την απαγόρευση ταξιδιών στην Κούβα, καταπατά τα κυρίαρχα δικαιώματα πολλών άλλων κρατών λόγω του εξωεδαφικού του χαρακτήρα», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη ψηφοφορία το 1992, 59 χώρες είχαν υπερψηφίσει την πρόταση της Κούβας για άρση του αποκλεισμού, 3 είχαν ταχθεί κατά και 71 απείχαν την ψηφοφορίας. Πέρσι συνολικά 187 χώρες ψήφισαν υπέρ και μόνο δύο κατά (ΗΠΑ και Ισραήλ), ενώ τρεις απείχαν (Μικρονησία, Παλάου και τα Νησιά Μάρσαλ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου