Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Μονοπώλιο οι κυβερνητικές ... ειδήσεις


Τα κυβερνητικά ...μονοφωνικά κεντρικά δελτία ειδήσεων κυριάρχησαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο τόσο στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς όσο και στην κρατική τηλεόραση. Για ακόμη μία φορά με συστηματικό τρόπο και κατ' επανάληψη τα κανάλια παραβιάζουν κατάφωρα την πολιτική πολυφωνία και την ισότιμη προβολή των κομμάτων, καθώς οι μεγαλοκαναλάρχες αποκλείουν κατ' επιλογή τις φωνές και τις απόψεις που ενοχλούν. Ακόμη και όταν τις «φιλοξενούν» δεν είναι λίγες οι φορές που τις διαστρεβλώνουν. Την ίδια στιγμή το δικομματικό τοπίο στα «τηλεπαράθυρα» καλά κρατεί.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για την πολιτική πολυφωνία τους μήνες Ιούλη - Αύγουστο, η προβολή της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ μονοπωλεί με ποσοστό ακόμη και 58,3% στη ΝΕΤ, ενώ σε «απόσταση αναπνοής» ακολουθεί ο ΣΚΑΪ, με ποσοστό 58,2%. Συγχρόνως, ακολουθώντας την προσφιλή τακτική της φίμωσης και της διαστρέβλωσης, καταπατά και παραβιάζει την πολιτική πολυφωνία ειδικότερα σε βάρος του ΚΚΕ αφιερώνοντας μόλις το 4,7% του χρόνου. Παράλληλα, ο ΛΑ.Ο.Σ. εξακολουθεί να αποτελεί για τα κανάλια το «αγαπημένο τους παιδί», προβάλλοντάς τον - ακόμη και με το διπλάσιο χρόνο από αυτόν που του αναλογεί - με ποσοστό 10,4% (ALTER).

Από την άλλη πλευρά, το ΕΣΡ έχει παραπέμψει ουσιαστικά στις καλένδες το θέμα των παραβιάσεων της πολιτικής πολυφωνίας, την ίδια στιγμή μάλιστα που επιβάλλει «τσουχτερά» πρόστιμα για παραβιάσεις μείζονος σημασίας.

Κατά τ' άλλα, το ΕΣΡ ομόφωνα επέβαλε πρόστιμο 70.000 ευρώ στο ALTER για «προσβολή προσωπικότητας» του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ Γ. Αλαφούζο. Επίσης, πρόστιμο 15.000 ευρώ στο STAR για την παρουσία της ...Πετρούλας στα δελτία ειδήσεων (16, 17 και 18 Μάη) με σχόλια για το σκάνδαλο Στρος Καν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου