Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011

Στους 835.000 οι άνεργοι το Γενάρη


Οσο η ανεργία καλπάζει τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων
Στους 834.292 φτάνουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον περασμένο Γενάρη, σημειώνοντας νέα άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, το Δεκέμβρη του 2010, που ήταν 804.597. Ομως ακόμα και από αυτό τον τεράστιο αριθμό λείπουν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι που δεν είναι καταγεγραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ.
Αντιστρόφως ανάλογη πορεία έχουν οι επιδοτούμενοι άνεργοι, καθώς από το σύνολο των ανέργων επιδοτούνται μόλις οι 258.285, αριθμός μειωμένος κατά 19.619 άτομα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβρη. Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 33,26% των ανέργων και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας το 20,83%.
Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, οι άνεργοι είναι 689.558, καθώς με βάση τα στοιχεία του οι υπόλοιποι 144.734 «δεν αναζητούν εργασία». Σύμφωνα με τα στοιχεία στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως 54 ετών το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 429.697 άτομα (ποσοστό 62,31%), στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 ετών σε 195.046 άτομα (ποσοστό 28,29%) και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών 64.815 άτομα (ποσοστό 9,40%).
Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 315.541 (ποσοστό 45,75%) ανήκουν στο εκπαιδευτικό επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι 267.775 άνεργοι (ποσοστό 38,83%) στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση (έως 3η Γυμνασίου), οι 97.154 άνεργοι (ποσοστό 14,09%) στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και 9.088 άνεργοι είναι χωρίς εκπαίδευση. Από το σύνολο επίσης των εγγεγραμμένων ανέργων οι 247.000 (ποσοστό 35,82%) είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για 12 ή και περισσότερους μήνες.
Οι αναγγελίες πρόσληψης το Γενάρη ανήλθαν σε 49.626, μειωμένες κατά 16,71% σχετικά με το Γενάρη του 2010. Ταυτόχρονα, τον ίδιο μήνα χάθηκαν 78.621 θέσεις εργασίας (απολύσεις, λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου και «οικειοθελείς» αποχωρήσεις). Ετσι οι καθαρές ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται σε 28.995 έναντι 16.273 το Γενάρη του 2010.
Σπρώχνουν χρήμα στο κεφάλαιο
Την ίδια στιγμή που η ανεργία αυξάνεται με τους πλέον ανησυχητικούς ρυθμούς, η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΑΕΔ σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, ανακοίνωσαν χτες νέα προγράμματα ενίσχυσης, με ζεστό χρήμα, των μεγαλοεπιχειρηματιών. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυβέρνηση «έχει ήδη προϋπολογίσει ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό να "πέσει" στην αγορά για τη διαφύλαξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Ομως τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σπρώχνει πακτωλό χρημάτων στους επιχειρηματίες, από κοινού με τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ., πριν λίγες μέρες απέρριψαν στη Βουλή για πολλοστή φορά την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ, μέσα στο 2011 θα ενεργοποιηθούν πέντε νέα προγράμματα, μεταξύ των οποίων: Το πρόγραμμα της «επιταγής επανένταξης» με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους. Το πρόγραμμα της επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας και διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των ασφαλιστικών εισφορών. Μόνο για τα παραπάνω προγράμματα προϋπολογίζεται να δαπανηθούν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ!
 Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων
Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες κάνει επιτακτική τη συσπείρωση ανέργων και εργαζομένων και την πάλη για μέτρα ανακούφισης και ουσιαστικής προστασίας των ανέργων. Να παλέψουν, ανάμεσα σε άλλα, για:
Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία.
Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά.
Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.
Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσον καιρό κάποιος είναι άνεργος.
Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι και φτωχοί αγρότες.
Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών.
Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς. Να χορηγηθούν 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων από 100 που ισχύει σήμερα.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, που είναι το βασικότερο δικαίωμα του ανθρώπου, με στόχο την εξαφάνιση της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου