Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή




Χτες, στο κέντρο της Αθήνας ζωντάνεψαν τα αδικαίωτα συνθήματα του Νοέμβρη του 1973 και συνδέθηκαν με τα σημερινά αιτήματα: «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Χιλιάδες εργαζόμενοι, χιλιάδες νέοι και νέες συμμετείχαν στη μαζική αντιιμπεριαλιστική πορεία, τίμησαν τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης και, παράλληλα, ύψωσαν μια δυνατή φωνή αντίστασης στην κυρίαρχη πολιτική, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υποταχθούν στη σύγχρονη βαρβαρότητα.


Τα μπλοκ του ΠΑΜΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και άλλων μαζικών φορέων από τις τρεις το μεσημέρι είχαν «απλωθεί» στην οδό Σταδίου. Η δυνατή βροχή που ξεκίνησε ήταν η «αφορμή» για... να δυναμώσουν τα συνθήματα: «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς τα αφεντικά». Λίγο αργότερα η πορεία ξεκίνησε. Στην κεφαλή το πανό έγραφε: «Αντιμονοπωλιακή συμμαχία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και τη λαϊκή εξουσία». Ακολουθούσαν τα συνδικάτα, τα σωματεία και οι ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οι εργαζόμενοι, με τις σημαίες στα χέρια, φώναζαν: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη».

Οφείλουμε πολλά στους αγωνιστές, στη γενιά που βασανίστηκε, υπέφερε από την αμερικανόπνευστη Χούντα. Τριάντα επτά χρόνια μετά, τα μηνύματα του Νοέμβρη, τα συνθήματα της εξέγερσης, παραμένουν ζωντανά και ανεκπλήρωτα». Σήμερα  «οι εργατικοί λαϊκοί αγώνες, η πάλη των νέων στο χώρο της Παιδείας φέρνουν ξανά στην επικαιρότητα την πολιτική της ΕΕ που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».  Το Πολυτεχνείο «εμπνέει και καλεί στο δρόμο του αγώνα όσους θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου