Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Εκβιασμοί για κατασχέσεις μισθών - συντάξεων

Με εκβιασμούς και απειλές για κατάσχεση του μισθού και της σύνταξης επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να μαζέψει από τα λαϊκά στρώματα τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χαράτσια και τα άλλα εμφανιζόμενα χρέη προς την Εφορία.

Με το νομικό πλέγμα που οι ίδιοι θεσμοθέτησαν μπορούν να ενεργοποιούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για εμφανιζόμενες οφειλές που ξεκινούν μόλις από τα 300 ευρώ και οι οποίες δεν έχουν μπει σε κάποια «ρύθμιση», όπως για παράδειγμα αυτή που τρέχει μέχρι τις 30 Απρίλη για τα «ληξιπρόθεσμα χρέη». Το μέτρο αναμένεται να προσλάβει διαστάσεις, είναι «καρπός» της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου και τα κόμματά της (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) έχουν συμφωνήσει και για τα νέα βαριά χαράτσια που σχεδιάζουν να βάλουν στην καθημερινότητα του λαού, από τον Ιούνη φέτος. Και η τελευταία δεκάρα που αρπάζουν από το λαϊκό εισόδημα «μεταφράζεται» σε νέα προνόμια, τρανταχτές φοροαπαλλαγές κ.ά. για τα μονοπώλια, τις μερίδες της πλουτοκρατίας.

Σύμφωνα με την κωδικοποίηση του υπουργείου Οικονομικών, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στα παρακάτω μέτρα:
Σε κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων που δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.
Σε κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων, που είτε βρίσκονται στα χέρια του οφειλέτη είτε σε χέρια τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατή και η κατάσχεση χρηματικών ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών.
Σε κατάσχεση ακινήτων.

Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα είναι ακατάσχετα για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα. Για το επιπλέον ποσό προβλέπεται η δυνατότητα κατάσχεσης του 25%, όμως το ποσό που απομένει δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 1.000 ευρώ.

Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο, από κάθε αιτία, μαζί με τόκους και προσαυξήσεις, ξεπερνά τα 5.000 ευρώ και εφόσον η καθυστέρηση καταβολής ξεπερνά τους 4 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Μετά την επιβολή της κατάσχεσης ακινήτου, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, στο οποίο ορίζεται η ημερομηνία διενέργειάς του, μέσα σε σύντομη προθεσμία. Στο μεταξύ, ο οφειλέτης μπορεί, μετά από αίτησή του, να υπαχθεί σε «διευκόλυνση» τμηματικής καταβολής των χρεών επιτυγχάνοντας και την αναστολή εκτέλεσης του πλειστηριασμού.


Το ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή της, για την απειλή κατασχέσεων μισθών, συντάξεων και λαϊκών αποταμιεύσεων η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση, αφού τσάκισε τους μισθούς, τα μεροκάματα, τις συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας, αφού επέβαλε άγρια χαράτσια και βαριά φορολογία, έρχεται τώρα και απειλεί με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων κ.λπ. εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων που οφείλουν στο Δημόσιο ή 300 ευρώ ή επιπλέον.

Είναι άθλιοι. Καλούμε την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να απομακρυνθούν από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και της ΕΕ που καταστρέφουν τη ζωή τους και γεμίζουν με κέρδη τα σεντούκια του κεφαλαίου.

Είναι επικίνδυνοι.

Αντεπίθεση με οργάνωση και ισχυρό ΠΑΜΕ παντού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου