Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Οι δαπάνες για τη λαϊκή στέγη αυξάνονται τη στιγμή που όλοι οι μισθοί μειώνονται

Μεγάλες ανατιμήσεις στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης ήρθαν και τον προηγούμενο μήνα, το Φλεβάρη του 2012, επιβάρυνση που προστίθεται σε όλες τις προηγούμενες, χτυπώντας το λαϊκό εισόδημα και από την πλευρά της κατανάλωσης για τη στοιχειώδη κάλυψη καθημερινών αναγκών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑτ) ο επίσημος πληθωρισμός σήκωσε κεφάλι στο 2,1% έναντι διόγκωσης 4,4% το Φλεβάρη του 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία (Σεπτέμβρης 2011) οι ανατιμήσεις στην κατηγορία «στέγαση» φτάνουν στο 8,2%, εξέλιξη που έχει να κάνει με τη συντελούμενη ληστεία στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, στα νοίκια κ.ά. Στο 3,4% φτάνουν οι επίσημες ανατιμήσεις στην κατηγορία «μεταφορές», λόγω των ανατιμήσεων στις βενζίνες και στα χαράτσια των διοδίων, στο 2,2% για την ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», στο 4% για «αλκοολούχα ποτά και καπνό».

Ειδικότερα διαμορφώνονται: Πετρέλαιο θέρμανσης 25,1%, φυσικό αέριο 23,6%, ηλεκτρικό ρεύμα 13,9%, φρούτα 7,8%, καφές 7,7%, ψάρια 4%, γαλακτοκομικά και αυγά 2,8%, τσιγάρα 4,8% κ.ά.


Αναγκαία η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας
μως στις παρούσες συνθήκες και για την άμεση προστασία και ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών στρωμάτων, είναι ανάγκη να παρθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα. Αυτά τα μέτρα θα αφορούν αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους, άνεργους και φτωχομεσαίους αγρότες.

Διαγραφή των δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας όλων των λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται κάτω απ' το όριο της φτώχειας.

Τετραμελείς οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 45.000 ευρώ και αναλογικά για μικρότερες οικογένειες:
Διαγραφή των τόκων από όλα τα δάνεια.
Μείωση όλων των δανείων κατά 50%.
Αναστολή πληρωμής τους, για όσο διαρκεί η κρίση ή είναι άνεργοι.

Ειδικά για αυτοαπασχολούμενους μικρούς ΕΒΕ, φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και μικρούς ψαράδες:
Μείωση όλων των επιχειρηματικών/αγροτικών δανείων προς τις τράπεζες κατά 30%.
Πάγωμα αποπληρωμής για όσο διαρκεί η κρίση.
Διαγραφή όλων των πανωτοκίων.

Οι συνθήκες που βιώνουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα απαιτούν να γίνει πράξη το σύνθημα: "Κανένας μόνος του στην κρίση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου