Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Αγριο χαράτσωμα στην αγροτιά το 2012

Με πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις, η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και η διοίκηση του ΟΓΑ σχεδιάζουν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και 23%


Αγριο χαράτσωμα επιβάλλει η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ το 2012. Διά της υποχρεωτικής μετάταξης των ασφαλισμένων σε ανώτερα ασφαλιστικά κλιμάκια επιβάλλονται αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που φτάνουν το 23% για το 2012 και έπεται συνέχεια. Η νέα μεγάλη αυτή αύξηση έρχεται σε συνέχεια της αύξησης 3% που επιβλήθηκε στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών το 2011. Από την άλλη, δεν αποκλείεται πολύ σύντομα οι πενιχρές συντάξεις των αγροτών και κτηνοτρόφων να περικοπούν.

Η σχετική απόφαση της διοίκησης του ΟΓΑ προβλέπει ότι το 2012 όσοι ασφαλισμένοι έχουν κλείσει 5 χρόνια στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία μετατάσσονται υποχρεωτικά στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία. Και όσοι έχουν κλείσει τρία χρόνια μετατάσσονται υποχρεωτικά από τη δεύτερη στην τρίτη και από την τρίτη στην τέταρτη κατηγορία. Στο στόχο του ΟΓΑ είναι να μείνουν τελικά 3 ασφαλιστικές κατηγορίες από 7 που είναι τώρα και μετά από 11 χρόνια η πρώτη κατηγορία θα αντιστοιχεί στην 5η κατηγορία με βάση τα τωρινά δεδομένα. Αυτό στην πράξη σημαίνει υπερδιπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτοκτηνοτρόφων που βρίσκονται στις χαμηλές ασφαλιστικές κατηγορίες. Για παράδειγμα, η ασφαλιστική εισφορά στην 1η κατηγορία είναι τώρα 536,34 ευρώ το χρόνο και στην 5η κατηγορία είναι 1.158,27 ευρώ το χρόνο. Μια τέτοια αύξηση με τα τωρινά δεδομένα σημαίνει 115,9%. Το θέμα είναι ότι το μάρμαρο θα πληρώσουν πολύ ακριβά οι μικροί και φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία. Στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία βρίσκεται το 75% των ασφαλισμένων. Ηδη, πολλοί φτωχοί αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές του ΟΓΑ και το κακό αυτό θα επιδεινωθεί και ακόμα περισσότεροι θα μείνουν χωρίς ιατρική περίθαλψη και στο τέλος και χωρίς σύνταξη.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, από την 1η στην 2η κατηγορία οδηγούνται υποχρεωτικά 519.733 ασφαλισμένοι, οι οποίοι από 536,34 ευρώ θα πληρώσουν το 2012 659,22 ευρώ ετήσια εισφορά. Δηλαδή, 111,88 ευρώ περισσότερα και η αύξηση είναι 22,91%. Από τη 2η στην τρίτη κατηγορία πηγαίνουν υποχρεωτικά 21.038 ασφαλισμένοι, οι οποίοι από 659,22 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά 788,46 ευρώ. Δηλαδή, 129,29 ευρώ περισσότερα και αύξηση 19,60%. Από την 3η στην 4η κατηγορία οδηγούνται υποχρεωτικά 18.298 ασφαλισμένοι, οι οποίοι από 788,46 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά 967,62 ευρώ. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες δεν προβλέπονται ούτε υποχρεωτικές μετατάξεις ούτε αυξήσεις.

Η φτωχομεσαία αγροτιά έχει ακόμα ένα λόγο να αγανακτήσει και έναν ακόμα λόγο να αντιδράσει στη λαίλαπα του μνημονίου, της τρόικας, της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου και της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Καλείται συντονισμένα να αγωνιστεί μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ για κάλυψη των ελλειμμάτων και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατώτατη σύνταξη στα 1.120 ευρώ, επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό, σύνταξη χηρείας στους αγρότες και τις αγρότισσες. Να αγωνιστεί για μια πολιτική που πραγματικά θα δίνει ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Να αγωνιστεί σε κοινό μέτωπο πάλης για την ανατροπή αυτής της ληστρικής και βάρβαρης πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου