Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Αδεια παραμονής - εμπόρευμα

Καθαρά ταξικό ζήτημα αναδεικνύεται και η απόκτηση του δικαιώματος της ιθαγένειας, η οποία -όπως όλα στον καπιταλισμό- μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Την αλήθεια αυτή επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πρόκειται να φέρει ειδική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με την οποία θα χορηγούνται άδειες παραμονής πολυετούς διάρκειας, τουλάχιστον δέκα χρόνων, στην Ελλάδα σε όσους αλλοδαπούς αγοράσουν ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ!
Η ρύθμιση αυτή επιδιώκεται να λειτουργήσει ως κίνητρο για επενδύσεις στην εγχώρια αγορά ακινήτων από ξένους, υπηκόους τρίτων χωρών και γι' αυτό θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για «τη διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις», που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες.
Δε φαντάζεται λοιπόν κανείς ότι αυτό θα ωφελήσει μετανάστες και πρόσφυγες που πάμπτωχοι και κυνηγημένοι από τις πατρίδες τους αναζητούν εδώ καλύτερη τύχη, και θα τη βρουν αγοράζοντας ακίνητα 300.000 ευρώ...
Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο για την τροποποίηση, σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, του «νόμου Ραγκούση» για τη χορήγηση ιθαγένειας σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Στην κυβέρνηση δεν αρκεί ότι οι άνθρωποι αυτοί ζουν και δουλεύουν για πολλά χρόνια στη χώρα, αλλά θέλει να βάλει πιο αυστηρά κριτήρια σε βαθμό που ελάχιστοι να αποκτούν το δικαίωμα της ιθαγένειας.
Αρκεί να σημειωθεί ότι σχεδιάζει να καθιερώσει σύγχρονο... τεστ ιθαγένειας και συγκεκριμένη κατηγορία κριτηρίων, τα οποία θα χρησιμεύουν «στη διαπίστωση της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής ενσωμάτωσης των αλλοδαπών μεταναστών στον κοινωνικό βίο και το αξιακό πλαίσιο της χώρας μας»!
Τέτοια τεστ βέβαια είναι αδιανόητα για τους έχοντες και κατέχοντες, οι οποίοι μαζί με τα ακίνητα, αγοράζουν και ιθαγένεια και πλήρη ασυλία. Αντίθετα, στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της φτώχειας δεν αναγνωρίζονται δικαιώματα και βρίσκονται σε διαρκή διωγμό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου