Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Ξενοδόχοι υπέγραψαν Σύμβαση για μειώσεις μισθών 15%!


ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ξενοδόχοι έκαναν πράξη την εδώ και καιρό συμφωνία να φορτωθούν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα της κρίσης των ξενοδόχων και της τάξης τους

Στη σφαγή των μισθών χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα κατέληξαν η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων υπογράφοντας χτες την επαίσχυντη συμφωνία που ονομάζουν κλαδική ΣΣΕ και η οποία προβλέπει μείωση των βασικών μισθών σε όλες τις ειδικότητες σε ποσοστό 15%. Η μείωση στους μισθούς γίνεται μεγαλύτερη καθώς τα επιδόματα, που διατηρούνται, θα υπολογίζονται πλέον με τον νέο βασικό μισθό, ενώ η σύμβαση θα ισχύσει (αν δεν την καταγγείλουν ξανά οι ξενοδόχοι) έως 31/12/2013. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ αποδεικνύονται για ακόμα μια φορά πιστοί συνέταιροι των ξενοδόχων, και ταγμένες στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργοδοτών, προκειμένου να θωρακίσουν και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, με θύματα για ακόμα μια φορά τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.


Η νέα συμφωνία ήρθε στο έδαφος που εδώ και καιρό ετοίμαζαν ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ πασχίζοντας να εγκλωβίσει τον κλάδο να «διεκδικεί» με βάση τις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου και υπονομεύοντας γι' αυτό τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και διαθέσεις των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τη σύμβαση:
Ο βασικός μισθός για την Α' κατηγορία των ξενοδοχοϋπαλλήλων (υπάλληλος υποδοχής, ρεσεψιόν Α' μάγειρας, κλπ.) διαμορφώνεται στα 821,95 ευρώ από 967,01 ευρώ.
Στη Β' κατηγορία (σερβιτόρος, πλυντήριο, Β' μάγειρας, κλπ.) ο βασικός μισθός διαμορφώνεται στα 804,62 ευρώ από 946,61 ευρώ.
Στη Γ' κατηγορία (βοηθός σερβιτόρου, ντόρμαν, καμαριέρα, Γ' μάγειρας, κλπ.) ο βασικός μισθός διαμορφώνεται στα 788,68 ευρώ από 927,86 ευρώ.
Στη Δ' κατηγορία (πλύντρια, λάντζα, σιδερώστρα, κλπ.) ο βασικός μισθός διαμορφώνεται στα 753,68 ευρώ από 886,69 ευρώ.

«Μη νομιμοποιήσετε αυτό το έγκλημα»

Με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ καταγγέλλει:

«Το αναμενόμενο εδώ και πολλές μέρες έγκλημα δεν εκπλήσσει τους εργαζόμενους και τα ταξικά σωματεία που οργάνωσαν τον αγώνα για να μην περάσει καμιά λογική υποχώρησης που θα έβαζε ταφόπλακα στην προσπάθεια να διατηρήσουμε μισθούς και δικαιώματα. Τα δείγματα που έχουν δώσει αυτές οι παρατάξεις στην Ομοσπονδία και σε όσα κλαδικά Συνδικάτα είναι πλειοψηφία, έκαναν το έγκλημα προμελετημένο. Δεν άφησαν, κινητοποίηση του κλάδου που να μην την υπονομεύσουν. Προσπάθησαν με λύσσα να ακυρώσουν τις μάχες που έδωσαν οι εργαζόμενοι απέναντί στην εργοδοσία, στο πολιτικό της προσωπικό και όλους τους μηχανισμούς της».

Καταγγέλλει ότι «αφού οδήγησαν το κίνημα σε ήττα στηρίζοντας όλες τις αντεργατικές επιλογές των κομμάτων που κυβέρνησαν ως σήμερα, τώρα αξιοποιούν τις συνθήκες που οι ίδιοι δημιούργησαν για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους να υπογράψουν την εξαθλίωση όλου του κλάδου. Προσβάλλουν τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία που συμμετείχαν στην 48ωρη απεργία αγωνιζόμενοι για τα δικαιώματά τους λέγοντας τους ότι "ο κλάδος διασύρθηκε κυριολεκτικά από την 48ωρη απεργία στις 10 & 11/7/12". Διασυρμό προκάλεσε η συγκέντρωσή αυτών που υπέγραψαν το έγκλημα (15 άτομα) στην πλατεία Κοραή, την ίδια ώρα που οι απεργοί εργαζόμενοι του κλάδου έδιναν τη μάχη της περιφρούρησης.

Οι ύβρεις στους εργαζόμενους του κλάδου και τα ψέματα που συνοδεύουν το γκεμπελικό δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας που ενημερώνει για την ΣΣΕ - καρμανιόλα των μισθών μας, δεν αγγίζουν κανένα τίμιο αγωνιστή που αποφάσισε να μην υποταχτεί στο κάλεσμα εργοδοτών - κυβέρνησης - Ομοσπονδίας και να παλέψει για τη ζωή του.

Κι επειδή "σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει", η λάσπη θα γυρίσει στα μούτρα τους, καλούμε όλα τα σωματεία που δεν ακολούθησαν τον κατήφορο των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και των συναμαρτούντων, να συνταχτούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο, να συνεχίσουμε τον αγώνα υπεράσπισης των μισθών μας και των άλλων δικαιωμάτων μας. Να πετάξουμε έξω από τα σωματεία και την Ομοσπονδία τους εχθρούς των δικαιωμάτων μας και της ζωής μας».

Η Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους «να μην νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους αυτό το έγκλημα, αυτή τη σύμβαση. Να μην αποδεχτούν καμιά μείωση σε μισθούς και δικαιώματα. Να συμπορευτούν με τα ταξικά Συνδικάτα και να αγωνιστούν για τη ζωή που δικαιούνται.

Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, είναι δική τους, όπως είναι και τα χρέη τους.

Οποιος λείψει από τον αγώνα θα είναι απέναντι στη ζωή του και την οικογένειά του. Απαιτούμε αυτά που μας ανήκουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου