Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012

Κλιμακώνουν την καταστολή επειδή φοβούνται το λαό

Η επίθεση στους χαλυβουργούς είναι πρόκληση για όλη την εργατική τάξη

Σε βάθεμα της καταστολής απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα και ιδιαίτερα απέναντι στους αγώνες όπου πρωτοστατούν οι ταξικές δυνάμεις, προχωράει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να γονατίσει το λαό και να περάσει τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.


Αυτό είναι το μήνυμα που θέλησε να στείλει με την προχτεσινή επίθεση των ΜΑΤ κατά των απεργών στη «Χαλυβουργία», διεκδικώντας ταυτόχρονα με αξιώσεις τον τίτλο του απροκάλυπτου υπερασπιστή των συμφερόντων των κεφαλαιοκρατών.

Η εφαρμογή του νόμου και της τάξης και η κλιμάκωση της καταστολής σε βάρος των λαϊκών αγώνων είναι ειλημμένη απόφαση της συγκυβέρνησης και των συμμάχων της, προκειμένου να φέρει σε πέρας το σχέδιο εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε το χτύπημα της απεργίας των χαλυβουργών για να στείλει μήνυμα στο σύνολο της εργατικής τάξης ότι είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να περάσει ο οδοστρωτήρας της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Α. Σαμαράς πήρε πάνω του την επέμβαση των ΜΑΤ κατά των ηρωικών απεργών στη «Χαλυβουργία». Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, συνεργάτες του «διέρρεαν» στα ΜΜΕ ότι η επέμβαση των ΜΑΤ έγινε με προσωπική παρέμβαση και εντολή του ίδιου του Α. Σαμαρά, ενώ μετά την επέμβαση δεν έκρυβαν την ικανοποίηση του πρωθυπουργού για το άνοιγμα του εργοστασίου!

Οι ίδιοι διέδιδαν ότι το προηγούμενο βράδυ είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εργασίας Γ. Βρούτση, Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια και Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη, στους οποίους ο Α. Σαμαράς έδωσε με σαφήνεια την εντολή ότι «πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί ο νόμος» και τους ζήτησε να συντονιστούν ώστε να «λυθεί το ζήτημα», δηλαδή να ανοίξει το εργοστάσιο με την αστυνομική βία.

Αθλια προπαγάνδα

Το σαθρό πρόσχημα που επικαλέστηκε η κυβέρνηση ήταν ότι υπερασπίζεται τάχα το «δικαίωμα στην εργασία». Πρόκειται για ωμή πρόκληση στα εκατομμύρια των ανέργων, που σε συνθήκες κρίσης και αστικής διαχείρισης πετιούνται μαζικά στο δρόμο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι το δικαίωμα στην εργασία το πλήττουν πρώτα απ' όλα ο Μάνεσης και οι άλλοι κεφαλαιοκράτες, οι οποίοι θέλουν τους εργάτες σύγχρονους δούλους, αξιοποιώντας στους εκβιασμούς τους και την απειλή της απόλυσης.

Το ίδιο σαθρό είναι το επιχείρημα ότι τάχα με την κίνηση αυτή «θέλει να στείλει με αποφασιστικότητα το μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση, πως οι νόμοι θα εφαρμόζονται παρά τις επιθυμίες ορισμένων συνδικαλιστικών μειοψηφιών για το αντίθετο». Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έστελνε μήνυμα ταυτόχρονα στην εγχώρια πλουτοκρατία και την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) ότι είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει την καταστολή για να περάσει τα προειλημμένα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.

Η αλήθεια είναι ότι η προχτεσινή επίθεση των ΜΑΤ κατά των απεργών χαλυβουργών είχε προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό πριν τις εκλογές και ήταν απλά θέμα χρόνου να εκδηλωθεί. Ο Α. Σαμαράς είχε στοχοποιήσει τον αγώνα των εργαζομένων στη «Χαλυβουργία», λόγω της ακτινοβολίας της στο εσωτερικό της χώρας και το εξωτερικό και είχε αναλάβει ανοιχτά υπό την προστασία του τον απεργοσπαστικό μηχανισμό του Μάνεση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αν πάρει τα ηνία της κυβέρνησης θα εφαρμόσει το δόγμα του «νόμου και της τάξης».

Τις διαθέσεις του ο Αντ. Σαμαράς τις είχε δείξει κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης της ΝΔ στο Λαύριο, όταν απαντώντας σε στημένη ερώτηση γνωστής απεργοσπάστριας, είχε δηλώσει οργισμένα ότι «αυτός που ασελγεί πάνω στο δικαίωμα της εργασίας δεν μπορεί να λέγεται συνδικαλιστής». Από την άλλη, έδινε συγχαρητήρια ξανά και ξανά στους απεργοσπάστες για τη στάση τους, ενώ δε δίστασε να χαρακτηρίσει «τυράννους» και «δικτάτορες» όσους συνδικαλιστές βρίσκονται απέναντι από το κεφάλαιο, προϊδεάζοντας μάλιστα από τότε για τη λήψη μέτρων καταστολής.


Μαύρο μέτωπο

Η επίθεση κατά των απεργών στη «Χαλυβουργία» επιβεβαίωσε επίσης περίτρανα ότι το μέτωπο των κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι αρραγές απέναντι στην εργατική τάξη και το λαό. Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να προσφέρουν πλήρη πολιτική κάλυψη στην επίθεση των ΜΑΤ κατά των απεργών στη «Χαλυβουργία», επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι ήταν πλήρως ενημερωμένοι και σύμφωνοι με την αστυνομική επιχείρηση κατά των χαλυβουργών, καθώς και ότι συμπίπτουν πλήρως στη γραμμή της κλιμάκωσης της καταστολής των λαϊκών αγώνων, προκειμένου να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα.

«Το δικαίωμα στην εργασία και ο παραγωγικός ιστός της χώρας πρέπει να προστατευτούν και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τη συμπεριφορά τους, να βοηθήσουν τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας», τονίζεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, που αναπαράγει ουσιαστικά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Τις ευλογίες της στη χρήση αστυνομικής βίας έδωσε και η ΔΗΜΑΡ, τασσόμενη υπέρ της επαναλειτουργίας του εργοστασίου πάση θυσία. «Το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας οφείλει να συμβάλει αποφασιστικά ώστε να υπάρξει άμεση λύση, το εργοστάσιο να επαναλειτουργήσει και οι εργαζόμενοι να μη βρίσκονται σε εσωτερική αντιπαράθεση», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, επιβεβαιώνοντας την πλήρη ένταξή της στο μαύρο αντιαπεργιακό μέτωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου