Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Χάος στη Νορβηγία με 16 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες


Διπλό μακελειό στη Νορβηγία με βομβιστική επίθεση στην «καρδιά» της πρωτεύουσας που στοίχισε τη ζωή σε 7 ανθρώπους και τραυμάτισε σοβαρά ακόμη 2 λίγο πριν την επίθεση ενόπλου στο νησί Ουτοέγια.

Ο τρόμος κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας και η αστυνομία καλεί τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους. Τα χτυπήματα φέρονται να είναι μία συντονισμένη επίθεση εναντίον της Νορβηγίας, καθώς στόχοι ήταν κυβερνητικά κτίρια και εκδήλωση του Εργατικού κόμματος, στην οποία σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θα παρευρισκόταν ο πρωθυπουργός.
Η αστυνομία, σύμφωνα με το Associated Press, ανέφερε ότι 17 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι η έκρηξη στα κυβερνητικά κτίρια προκλήθηκε από βόμβα. Ο αξιωματούχος της αστυνομίας, ο Τορ Λάνγκλι, είπε ότι «ενδέχεται να πρόκειται για παγιδευμένο αυτοκίνητο».
Λίγο αργότερα ένοπλος άνοιξε πυρ σε συγκέντρωση της νεολαίας του Εργατικού κόμματος στο νησί Ουτοέγια, νότια του Όσλο. Ο άνδρας φορούσε στολή αστυνομικού και σύμφωνα με το νορβηγικό ραδιόφωνο NRK έχει συλληφθεί.
Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο NRK ότι είδε περισσότερες από 20 σορούς στη συγκέντρωση, αν και επίσημα η αστυνομία δεν έχει δώσει στοιχεία για τη δεύτερη αυτή επίθεση.
Παράλληλα, εδώ και αρκετές ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού των ανθρώπων, που ήταν στα κτίρια τη στιγμή της έκρηξης. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των τραυματιών θα αυξηθεί, καθώς δεν γνωρίζουν πόσοι παραμένουν παγιδευμένοι.

Οι New York Times ανέφεραν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η τρομοκρατική οργάνωση, Ansar al-Jihad al-Alami ή «Βοηθοί της παγκόσμιας τζιχάντ», που εξέδωσε ανακοίνωση και ανέλαβε την ευθύνη. Το μήνυμα ανέφερε ότι η επίθεση αποτελεί απάντηση στην παρουσία των νορβηγικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και σε προσβολές στον προφήτη Μωάμεθ. «Αυτό που βλέπετε είναι μόνο η αρχή και θα έρθουν ακόμη περισσότερα» υπογραμμίζεται στο μήνυμα που ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.
Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Τζενς Στόλτεμπεργκ ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Ακόμη κι αν είμαστε καλά προετοιμασμένοι, είναι πάντα αρκετά δραματικό όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο».
«Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε τους εαυτούς μας να φοβηθούν. Γιατί σκοπός αυτού του είδους της βίας είναι να δημιουργήσει φόβο» κατέληξε ο πρωθυπουργός, που δεν έχει αποκαλύψει την τοποθεσία που βρίσκεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου