Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Οι Τράπεζες παίρνουν λεφτά από λογαριασμούς των πελατών τους

Με απροειδοποίητη, κατάσχεση μισθών και συντάξεων, με απευθείας «ανάληψη» ποσών από τους λογαριασμούς πελατών της και έναντι ληξιπρόθεσμων δόσεων για δάνεια, προχώρησε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Με ειδική εγκύκλιο που εκδόθηκε την προηγούμενη βδομάδα, δόθηκε εντολή στις υπηρεσίες της να «τραβούν» από τους λογαριασμούς των πελατών τους ποσά που αντιστοιχούν σε τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων. Στις ελάχιστες μέρες που μεσολάβησαν μετά τη σχετική εντολή, χιλιάδες πελάτες της Εθνικής είδαν τους λογαριασμούς τους να αδειάζουν, με το αιτιολογικό ότι τα χρήματα παρακρατήθηκαν έναντι χρέους από την διοίκηση της Τράπεζας.

Η οργή και η αγανάχτηση που προκάλεσε η σχετική απόφαση της ΕΤΕ και μπροστά στο κύμα αντιδράσεων που ενδεχόμενα θα προκαλούνταν, ελάχιστες μέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής, η διοίκηση της Τράπεζας αποφάσισε να ανακαλέσει την εφαρμογή της απόφασης, ενώ φέρεται να προχώρησε σε επιστροφή των ποσών που είχαν παρακρατηθεί.

Η επίσημη τοποθέτηση της τράπεζας, όπως ειπώθηκε από αρμόδιο παράγοντα στο «Ρ», είναι ότι το «πείραγμα» των λογαριασμών οφείλεται σε ...λάθος του μηχανογραφικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, τέτοιες μεθοδεύσεις από τις διοικήσεις των τραπεζών, που καθημερινά πληθαίνουν, αποτελούν την «πρόβα τζενεράλε» για τις πρακτικές και μεθόδους καταλήστευσης του λαϊκού εισοδήματος που σχεδιάζουν να κλιμακώσουν αμέσως μετά τις εκλογές.

Με ανοδικές τάσεις κινούνται, την ίδια στιγμή, τα δάνεια των νοικοκυριών που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο», με «καθυστέρηση» πληρωμής πάνω από τρεις μήνες. Απόλυτα ψευδεπίγραφες αποδείχνονται μια προς μια, όλες μαζί οι ρυθμίσεις τάχα «διευκόλυνσης» που εφαρμόζουν ή που υπόσχονται οι κυβερνήσεις από κοινού με τους τραπεζίτες. Δόκανο για τα νοικοκυριά και σε όφελος των τραπεζιτών έχει αποδειχτεί και ο νόμος της Κατσέλη με τις τάχα ρυθμίσεις διευκόλυνσης καταχρεωμένων νοικοκυριών. Ηδη τα επισφαλή δάνεια των νοικοκυριών έχουν ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ, με τους τραπεζίτες να περιμένουν παραπέρα απογείωση το επόμενο διάστημα.

Το περιστατικό με την Εθνική Τράπεζα έγινε σε μια περίοδο που το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας του λαού προβάλλεται και διακινείται από τα κέντρα του κεφαλαίου και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς. Ιδιες και απαράλλαχτες, βγαλμένες από το ίδιο αντιλαϊκό οπλοστάσιο, είναι και οι απειλές για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, μικρής λαϊκής περιουσίας που κάθε τρεις και λίγο εκτοξεύονται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών. Αυτοί με τη σειρά τους έχουν βάλει στο μάτι, διεκδικούν από οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά, τα κάθε είδους χαράτσια που συνεχίζουν να πέφτουν βροχή, να συσσωρεύονται, εκτοξεύοντας σε αστρονομικά ύψη εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία.

Τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν ούτε στιγμή για χάσιμο. Με ή χωρίς ευρώ η παραπέρα όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, θα απογειώσει τις κάθε είδους εμφανιζόμενες «οφειλές» τόσο προς το κράτος όσο και προς τις τράπεζες. Σε αυτό το κατάμαυρο φόντο η λαϊκή απάντηση, η αναχαίτιση και η οργάνωση της λαϊκής πάλης περνάει αναγκαστικά και μόνο από την υπερψήφιση και ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές της 17ης του Ιούνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου