Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Νέες μειώσεις μισθών για να μη χάσουν τα λεφτά τους οι τραπεζίτες

Μειώσεις σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων (20%), ψαλίδισμα συντάξεων κύριων και επικουρικών, καθώς και περικοπές στις φοροαπαλλαγές αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011, περιλαμβάνονται στα μέτρα που ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση του IIF. Όπως χαρακτηριστικά είπε τα πρόσθετα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ (προσεγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με τον υπουργό τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:

- Επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του δημόσιου (επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ). Αυτές οι μισθολογικές περικοπές συνδυάζονται με διαρθρωτικές αλλαγές στο μισθολογικό πλέγμα του Δημοσίου, κάτι που διασφαλίζει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση και βελτιώνει την παραγωγικότητα του δημόσίου τομέα.

- Μια, κατά μέσο όρο, επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις (επιπροσθέτως του 10% που ήδη εφαρμόζεται). Αυτές οι περικοπές συμπληρώνονται από την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό (μέσω και της μεταρρύθμισης στα επικουρικά ταμεία) που διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

- Την δημιουργία του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας στην οποία θα ενταχθούν 30 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011.

- Την εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις καθ'όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

- Σημαντική περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011

- Την εισαγωγή ένα τέλους ακινήτων που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα αποδίδει ετησίως έσοδα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ για όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής

Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, επεσήμανε, ο στόχος για τον Σεπτέμβριο είναι 1,7 δισ. ευρώ. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα στον Οκτώβριο, με τα 1,4 δισ. ευρώ να συγκεντρώνονται εντός του Σεπτεμβρίου. Μέχρι το τέλος του 2011 υπολογίζουμε να έχουν συγκεντρωθεί 4 δισ. ευρώ. Όλα τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων της περιόδου μέχρι το 2014 ωριμάζουν, για να τρέξουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα, τώρα που το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έχει αρχίσει να λειτρουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και συναίνεσης, τόνισε.

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν την πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος κρατικού προϋπολογισμού το οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2011. 

Σύμφωνα με αυτά, το σύνολο των πάσης φύσης δαπανών του ελληνικού δημοσίου τους οκτώ μήνες του έτους, ανήλθε στα 97 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 56,4 δισ. ευρώ αφορούν πληρωμές τοκοχρεολυσίων (τα 43,7 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν για την πληρωμή χρεολυσίων και τα 12,7 δισ. ευρώ για τόκους), ενώ για όλες τις υπόλοιπες κρατικές δραστηριότητες καταβλήθηκαν 40,6 δισ. ευρώ. Κοντολογίς το 58,2% των δαπανών αφορά πληρωμή τοκοχρεολυσίων και το υπόλοιπο 41,8% για τη λειτουργία της κρατικής μηχανής.

Οσο για τις πληρωμές μισθών και συντάξεων, πάνω στα οποία στηρίχθηκε το τεράστιο κυβερνητικό ψέμα, αυτές ανήλθαν στα 14,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο ένα τέταρτο των δαπανών που έδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους τραπεζίτες για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων.

Από τα ίδια τα στοιχεία γίνεται κατανοητό, ότι τα δάνεια της τρόικας, δεν δόθηκαν για...να σωθεί ο λαός, αλλά για να μη χάσουν τα λεφτά τους οι πιστωτές των ελληνικών κυβερνήσεων.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθεαυτή την εκτέλεση του τακτικού προϋπολογισμού οκταμήνου, τα έσοδα εμφανίζουν υστέρηση 5,3% σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2010, καθώς ανήλθαν στα 30,7 δισ. ευρώ, έναντι 32,4 δισ. ευρώ. Με τις επιδόσεις αυτές, τους υπόλοιπους τέσσερις μήνες θα πρέπει να εισπραχθούν έσοδα ύψους 23,7 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, εξ ου και η κυβερνητική αγριότητα με την επιβολή αλλεπάλληλων μέτρων.

Οι δαπάνες - πλην χρεολυσίων - εμφανίζουν υπέρβαση 8,1% και ανήλθαν στα 47,4 δισ. ευρώ, έναντι 43,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες - πρόκειται για τις τρέχουσες δαπάνες λειτουργίας του κράτους - σημείωσαν αύξηση 4,5% - ανήλθαν στα 34,1 δισ. ευρώ - ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν κατά 19,4% και ανήλθαν στα 12,6 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 18,1 δισ. ευρώ - έναντι 14,8 δισ. ευρώ το 2010 - και εμφανίζεται αυξημένο κατά 22,1%.

Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι, ότι το ΙΚΑ έχει εισπράξει το οκτάμηνο το 93,1% της κρατικής επιχορήγησης, ο ΟΑΕΕ το 100% και το ΤΑΠ - ΟΤΕ το 101,8%. Είναι ορατός δηλαδή ο κίνδυνος, τα τρία αυτά ταμεία, να μην είναι σε θέση να καταβάλουν τις συντάξεις τους επόμενους μήνες του έτους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου