Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι

«18 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Μέρα του Μετανάστη», γράφει σήμερα το καλεντάρι διαφόρων διεθνών οργανισμών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μέρα που θυμούνται να τιμήσουν στα λόγια και οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Περισσεύει η υποκρισία τους, τα κροκοδείλια δάκρυά τους μπρος στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, καθώς από την πολιτική των δεύτερων και με την ανοχή των πρώτων, βασανισμένοι άνθρωποι εξαθλιώνονται, φυτοζωούν στα όρια της απόλυτης ένδειας, όντας απόκληροι του συστήματος, θύματα της γενικότερης αντεργατικής - αντιδραστικής πολιτικής που τσακίζει συνολικά τα πλατιά λαϊκά στρώματα.


Πολιτική με ταξική ρίζα. Την επισήμανε το ΚΚΕ στην Εκθεση που κατέθεσε τον Οκτώβρη του 2011 στην Επιτροπή της Βουλής για τη μετανάστευση: «(...) Η μετανάστευση στη σύγχρονη ιμπεριαλιστική φάση του καπιταλισμού σχετίζεται με την ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας μέσω της συμπίεσης της τιμής της εργατικής δύναμης, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την αναδιανομή των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Η εισαγωγή, η διευκόλυνση ή η ανοχή εισόδου ξένου εργατικού δυναμικού από λιγότερο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες αυξομειώνεται ανάλογα με το επίπεδο καπιταλιστικής ανάπτυξης ή ύφεσης, με το επίπεδο έντασης των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανοιγοκλείνει η στρόφιγγα, γεγονός που δεν οφείλεται σε κατακτήσεις ή υποχωρήσεις στο επίπεδο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά, αντίστροφα, τα λεγόμενα "ανθρώπινα δικαιώματα" στον καπιταλισμό προσαρμόζονται στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς σε συνθήκες κυριαρχίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΝΑΤΟ, ΕΕ, Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά.) αφιερώνουν πολυσέλιδα κεφάλαια στο θέμα μετανάστευση, με κατεύθυνση την πλήρη ευθυγράμμιση των μεταναστευτικών ροών με τις συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς εργασίας κατά χώρα και χρονική περίοδο. Στο πλαίσιο μιας αυστηρά επιλεκτικής μετανάστευσης εντάσσονται και οι κατευθύνσεις για "μπλε κάρτα" (προσέλκυση ειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού), "κυκλική" μετανάστευση (κυρίως για ανειδίκευτο ή μισοειδικευμένο συνεχώς ανακυκλούμενο εργατικό προσωπικό), κ.λπ. Επομένως, στη βάση της όξυνσης του μεταναστευτικού ζητήματος βρίσκεται η όξυνση της αντίθεσης μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας».

Πολιτική με απτά αποτελέσματα. Τα αποτύπωνε ανάγλυφα και ισχύουν ως τα σήμερα στο ακέραιο το Υπόμνημα της ΚΕ του ΚΚΕ με τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις του Κόμματος για το μεταναστευτικό όπως το παρέδωσε στις 08/02/11 η ίδια η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη συνάντηση που είχε για το ζήτημα, κατόπιν αιτήματός της, με τον τότε πρωθυπουργό.

Μεταξύ άλλων τόνιζε:

«Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, προερχόμενοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία από χώρες που έχουν δεχθεί στρατιωτικές επεμβάσεις, βρίσκονται υπό κατοχή, σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους και τυραννικά καθεστώτα ή από χώρες όπου διώκονται για τις απόψεις τους, παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα (αν και έχουν τελικό προορισμό άλλα κράτη της ΕΕ) εξαιτίας του Κανονισμού "Δουβλίνο ΙΙ" της ΕΕ, χωρίς δικαιώματα, κάτω από απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες. Οι συνθήκες ζωής τους στην Πάτρα, στην Ηγουμενίτσα, στο κέντρο και σε συνοικίες της Αθήνας αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες αυτής της σύγχρονης βαρβαρότητας.

Δεκάδες χιλιάδες ακόμη πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν, εργάζονται και θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας βρίσκονται στο καθεστώς εκκρεμότητας και ομηρίας της "ροζ" κάρτας, ανησυχούν για το μέλλον τους, φοβούμενοι (δικαίως) ότι και με το νέο σύστημα ασύλου θα δουν τα αιτήματά τους για άσυλο να απορρίπτονται.

Εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες, οι περισσότεροι με οικογένεια και με παιδιά, δεν μπορούν να ανανεώσουν την πανάκριβη (εξαιτίας των παραβόλων, προστίμων κ.λπ.) άδεια παραμονής τους, κινδυνεύουν ακόμη και με απέλαση με βάση το νόμο που ψηφίσατε πρόσφατα, γιατί οι δυσβάσταχτες προϋποθέσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας πετούν στην "παρανομία" έναν όλο και αυξανόμενο αριθμό άνεργων μεταναστών.

Σε άλλους πάλι, παρότι βρίσκονται και εργάζονται στη χώρα μας για πολλά χρόνια, δεν δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να νομιμοποιηθούν ή να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου ή δεν πρόλαβαν τις ασφυκτικές προθεσμίες υποβολής των αιτήσεών τους.


Οργιάζουν η μαύρη εργασία και η ομηρία από εργοδότες

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οργιάζουν σε βάρος των μεταναστών η "μαύρη" εργασία, οι εξευτελιστικές αμοιβές κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, η ομηρία από εργοδότες, η έκθεσή τους σε αντιμεταναστευτικούς μηχανισμούς και διάφορα εγκληματικά κυκλώματα».

Ακόμα: «Το Κόμμα μας επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά το πασιφανές: Οτι όσο παραμένουν και οξύνονται οι αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση και προσφυγιά, τόσο θα δημιουργούνται και θα γιγαντώνονται τα κύματα των πεινασμένων, εξαθλιωμένων και κυνηγημένων μεταναστών και προσφύγων, που θα αναζητούν στη μετανάστευση τη διέξοδο για να σώσουν τη ζωή τους. Οι αιτίες αυτές, που συνειδητά αποσιωπούνται ή υποβαθμίζονται, είναι η συνέχιση και η ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις, οι υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις που εξαπολύουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ με τη συμμετοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων, η καταλήστευση του πλούτου των λαών από μια χούφτα μονοπωλιακές επιχειρήσεις. Ο αγώνας, που δίνουν κυριολεκτικά για την επιβίωσή τους οι άνθρωποι αυτοί, όχι μόνο είναι δίκαιος, αλλά και πιο ισχυρός από οποιοδήποτε κατασταλτικό μέτρο. Κανένας Frontex, κανένας φράχτης, κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης - χερσαίο ή πλωτό - δεν θα τους εμποδίσει».

Ξεκαθάριζε: «Είμαστε αντίθετοι με το σύνολο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και νομοθεσίας της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που επιζητούν επιλεκτικά μετανάστες για τις ανάγκες του κεφαλαίου, ως φτηνή και χειραγωγημένη εργατική δύναμη, σπρώχνοντας στον "Καιάδα" τους υπόλοιπους. Θεωρούμε ότι οι εργάτες και οι κυνηγημένοι άνθρωποι δεν μπορεί να διαχωρίζονται σε ξένους και ντόπιους, σε νόμιμους και παράνομους. Παλεύουμε για μιαν άλλη, ριζικά διαφορετική πολιτική που θα συμβάλει και στην αντιμετώπιση των αιτιών του μεταναστευτικού προβλήματος, που θα αμβλύνει τις συνέπειές του για τη χώρα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου