Κλείνουν 330 κλινικές και 2.401 κλίνες στα νοσοκομεία
Δημιουργούνται Κέντρα Υγείας τύπου Α, με 24ωρη λειτουργία και τύπου Β, με 16ωρη λειτουργία
Στην γκιλοτίνα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των δεσμεύσεών της στα μνημόνια μπαίνουν τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με το τελικό σχέδιο για τις συγχωνεύσεις που ανάρτησε (1.7.2011) στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Υγείας.
Απ' τις 2000 κλινικές θα συνενωθούν 330 εντός των νοσοκομείων και θα μεταφερθούν άλλες 40, με αποτέλεσμα να μείνουν 1.670 κλινικές μονάδες στα νοσοκομεία. Επίσης, 8 μικρά νοσοκομεία θα γίνουν Κέντρα Υγείας (ΚΥ) Αστικού ή μη Αστικού Τύπου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι 46.873 οργανικές κλίνες θα μειωθούν κατά 2.401 (μένουν 44.472) και οι λειτουργούσες κλίνες από 35.391 θα μείνουν 32.990. Επίσης, θα γίνει μείωση των γιατρών κατά 701. Στους 600 θα γίνει ανακατανομή «για την κάλυψη των νέων αναγκών του ΕΣΥ» και οι 80 θα καλύψουν υποστελεχωμένες κλινικές. Στον ανεμοστρόβιλο των ανακατανομών θα μπουν και 2.000 εργαστηριακοί γιατροί, καθώς και 4.000 λοιπών ειδικοτήτων, καθώς σχεδιάζεται μείωση κατά 10% και των 900 τμημάτων των υφιστάμενων εργαστηριακών και απεικονιστικών τομέων. Τέλος, μειώνονται σε 83 - από 133 - τα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων και οι διοικητές σε 78.
Μεταξύ των κριτηρίων, για τις συγχωνεύσεις είναι η «βελτίωση της αποδοτικότητας της σχέσης εισροές/εκροές, με παράλληλη ικανοποίηση των στόχων νομοθετημάτων (Καλλικράτης) ή άλλων παρεμβάσεων», όπως αναφέρεται στο σχέδιο. Δηλαδή της λειτουργίας των νοσοκομείων ως αυτόνομων επιχειρήσεων. «Απώτερος σκοπός, όπως αναφέρεται, του όλου εγχειρήματος θα πρέπει να είναι η πλήρης ενοποίηση των συνδιοικούμενων ή διασυνδεόμενων νοσοκομείων, σε ένα ΝΠΔΔ, με στόχο την πλήρη ενοποίηση των υπηρεσιών, ιδιαίτερα στον τομέα των ξενοδοχειακών, διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών».
Ακρωτηριασμός των Κέντρων Υγείας
Με τη δημιουργία ΚΥ δύο ταχυτήτων η κυβέρνηση επιχειρεί τον ακρωτηριασμό των ήδη υποβαθμισμένων υπηρεσιών στα 200 ΚΥ αγροτικού τύπου.
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ΚΥ τύπου Α, με 24ωρη λειτουργία, και τύπου Β με 16ωρη λειτουργία. Δηλαδή, μετά τις 11 το βράδυ θα πάψουν να εφημερεύουν όσα ΚΥ καταταγούν στον τύπο Β. Επίσης, προβλέπεται η μετατροπή ΚΥ σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΠΙ) ή απλώς Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ). Ετσι θα στερηθούν υπηρεσίες οι απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, που είναι ήδη γυμνές από δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Οι «αναδιατάξεις στην ΠΦΥ» γίνονται ενόψει της λειτουργίας (1.9.2011) του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), στον οποίο «μεταφέρονται και εντάσσονται ως υπηρεσίες, αρμοδιότητες και προσωπικό οι κλάδοι Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ». Η μεταφορά των κλάδων Υγείας στον ΕΟΠΥΥ θα σημάνει - όπως προκύπτει απ' την «ενδιάμεση έκθεση» της «Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασίας Ειδικών Εμπειρογνωμόνων στον τομέα Υγείας» - την κατάργηση 113 μη αυτοτελών υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ με την ένταξή τους στις 223 αυτοτελείς μονάδες του Ιδρύματος.
Μετά τον ακρωτηριασμό των ΚΥ και των μονάδων του ΙΚΑ θα γίνει «συμβατική λειτουργική διασύνδεση» του ΕΟΠΥΥ, εκτός απ' τα ΚΥ, και με τις «μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας των ΟΤΑ». Στο πλαίσιο των ανατροπών στην ΠΦΥ θα γίνει ανακατανομή του προσωπικού εντός των ορίων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) «και σε μερικές περιπτώσεις π.χ. των νησιών και μεταξύ των ΔΥΠΕ)». Θα μετακινηθούν 70 γιατροί, 170 νοσηλευτές και 90 απ' το υπόλοιπο προσωπικό. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο σχέδιο, η εφημερία των ΚΥ θα υποστηρίζεται απ' τους αγροτικούς γιατρούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου