Διαστάσεις πανικού λαμβάνει το κύμα αποχωρήσεων, με χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους να καταθέτουν αιτήσεις συνταξιοδότησης ενόψει των ανατροπών στο μισθολόγιο, τις συντάξεις αλλά και στην εργασιακή εφεδρεία, σε σημείο μάλιστα τα ασφαλιστικά ταμεία να βρεθούν μπροστά ακόμη και σε στάση πληρωμών! Μόνο στο ΙΚΑ σε διάστημα δύο ημερών υποβλήθηκαν 1.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση υπαλλήλων του Ιδρύματος. Οι αιτήσεις για αποχώρηση ανέρχονται σε 2.000 στο υπουργείο Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ Νίκος Χατζόπουλος δήλωσε χθες ότι μέσα σε δύο ημέρες 1.000 υπάλληλοι από τους 8.385 παραιτήθηκαν υποβάλλοντας αιτήσεις συνταξιοδότησης. Παράλληλα ο κ. Χατζόπουλος προειδοποίησε για τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση του κοινού και την είσπραξη των εσόδων από εισφορές και κάλεσε τα συναρμόδια υπουργεία να ξεκαθαρίσουν τι θα ισχύσει για τις συντάξεις μετά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και της εργασιακής εφεδρείας.
Μαζικές είναι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ κ.λπ.), γεγονός το οποίο - όπως παρατηρεί ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία) Θανάσης Τσακανίκας - θα προκαλέσει μπλακάουτ στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων αλλά και στη βιωσιμότητα των οργανισμών.
Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Ταμείων και γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων Νίκος Καλάκος τόνισε ότι οι υπό συνταξιοδότηση εργαζόμενοι δεν θα αποφύγουν τελικά τις μειώσεις στις συντάξεις τους αφού το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ. Ανέφερε επίσης ότι η τελευταία αναλογιστική μελέτη που έφθασε στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κατέδειξε πως το έλλειμμα υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί με ακρίβεια στη στάση πληρωμών. Στο ίδιο Ταμείο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες περικοπές στο εφάπαξ, πέραν του 10% που ήδη έχει επιβληθεί.
Τονίζεται ότι εκτός από το νέο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει νομοθετική ρύθμιση και για τις συντάξεις, για τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, η οποία θα αφορά τόσο τους «παλαιούς» όσο και τους «νέους» ασφαλισμένους. Το ποσοστό πρόκειται να υποχωρήσει στο 60% από το 80% που ισχύει σήμερα για τους «παλαιούς» και 70% για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1993.
Σύμφωνα με κύκλους της ΑΔΕΔΥ, με τις νέες ρυθμίσεις η μείωση των συντάξεων μπορεί να αρχίζει από 142 ευρώ - για όσους είναι σε χαμηλά κλιμάκια - και να φτάνει έως και τα 393 ευρώ τον μήνα, για όσους είναι στα υψηλότερα κλιμάκια και συμπληρώσουν 35ετία. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι παλαιοί ασφαλισμένοι, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992. Ωστόσο, οι αλλαγές θα επηρεάσουν και όσους διορίστηκαν μετά το 1993.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου