Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Τα 4 και τα ... 430

Αναγνώστης επικοινώνησε με τον «Ρ» για να μας ενημερώσει ότι διαπίστωσε πως τα επιτόκια που δίνουν οι τράπεζες για καταθέσεις 3.000 ευρώ το χρόνο είναι σχεδόν μηδενικά. Γνωστή ιστορία, του απαντήσαμε, συνδέεται με την πάγια πολιτική των τραπεζών να λεηλατούν τις λαϊκές καταθέσεις για να κάνουν τις μεγάλες μπίζνες με τζάμπα κεφάλαια.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, αν κάποιος ζητήσει ένα καταναλωτικό δάνειο 3.000 ευρώ τότε ζητάνε ένα κάρο χαρτιά, ορίζουν επιτόκιο πάνω από 13%, χρεώνουν έξοδα για την έκδοση του δανείου, βάζουν επιβάρυνση για ασφάλιστρα και αν δεν πληρώσεις κάποια δόση, κινδυνεύεις με άλλου είδους μέτρα. Γνωστή ιστορία, του απαντήσαμε και πάλι, συνδέεται με την πάγια τακτική των τραπεζών να δίνουν πανάκριβα δάνεια στους εργαζόμενους, που βρίσκονται σε ανάγκη, ώστε να αυξάνουν έτσι ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους.


Είτε είναι γνωστή η ιστορία, είτε όχι, είπε τότε εκείνος, η ουσία είναι ότι για μία κατάθεση 3.000 η τράπεζα σου δίνει τόκο 4 ευρώ, ενώ αν πάρεις ισόποσο δάνειο, τότε εσύ πληρώνεις στην τράπεζα 430 ευρώ.


Γνωστή η ιστορία, αλλά όταν αντιπαραβάλεις τα 430 ευρώ στα 4, τότε σίγουρα συνειδητοποιείς καλύτερα και αντιλαμβάνεσαι πιο ολοκληρωμένα το μέγεθος της ληστείας που γίνεται από αυτά τα ευαγή ιδρύματα, για τη σωτηρία των οποίων οι κυβερνώντες κλιμακώνουν τα μέτρα - οδοστρωτήρα κατά των λαϊκών στρωμάτων.

Από το Ριζοσπάστη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου